Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blood & Truth

Sloboda je kretanja minimalna, ali su uživljenost u radnju i zabava maksimalni

Blood & Truth
Foto: PlayStation
1/5
05.06.2019.
u 08:23

Napete akcijske scene i jurnjava londonskim ulicama u VR tehnologiji zaista dobivaju novu dimenziju uvjerljivosti, bar do trenutka dok ne pogledate prema dolje i ne shvatite da od tijela imate samo virtualne šake

U virtualne i stvarne dućane došao je Blood & Truth, nova PlayStationova VR ekskluziva i jedna od najkompletnijih igara do sada ponuđenih igračima koji su (pre)rano kupili Sonyjeve VR setove i potom dugo lupali glavom o zid zbog svoje brzopletosti. Dobre vijesti polako se valjaju i u našem smjeru jer VR igre koje PlayStation nudi sve više se odmiču od demo doživljaja baziranog na pucanju, plašenju ili divljenju atraktivnim krajolicima, te prerastaju u punokrvne igre u kojima su vam potrebne i tehnika i snalažljivost, a radnja se razvija dalje od par jeftinih doskočica. U tom smislu Blood & Truth je logičan nastavak onoga što smo gledali u ranim fazama razvoja ove tehnologije, jer se zapravo radi o nadogradnji London Heista, minipucačine koju smo s još nekoliko kratkih igrica dobili na kompilaciji PlayStation VR Worlds kojeg je SIE London studio predstavio krajem 2016. godine.

Kad se šake preokrenu

U London Heistu nalazili smo se u ulozi mafijaša izloženog unakrsnoj vatri u pokušaju da ukrade dijamant, dok u Blood & Truth igramo Ryana Marksa, bivšeg vojnog specijalca čija je obitelj pala u ruke nemilosrdnih mafijaša.

Foto: PlayStation

Napete akcijske scene i jurnjava londonskim ulicama u VR tehnologiji zaista dobivaju novu dimenziju uvjerljivosti, bar do trenutka dok ne pogledate prema dolje i ne shvatite da od tijela imate samo virtualne šake. Apsurdi nedovoljno razvijene tehnologije tu ponovno dolaze do izražaja, a emocije se miješaju kad kontroleri “zatrokiraju” ili vam se te krnje ruke doslovno okrenu naopačke i postanu još beskorisnije.

To su samo mali pokazatelji da još ne treba padati u ekstazu oko dostupnih VR svjetova, jer pred developerima je i dalje velik put do prve prave VR igre koja bi punoćom doživljaja i narativnim bogatstvom mogla doseći najbolje od onoga što danas igramo u dvije dimenzije.

U tom smislu ni Blood & Truth nije “prava igra”, već interaktivni VR film u kojem je kretanje toliko ograničeno da čak nema hodanja unazad, već samo u zadanom smjeru i u trenucima u kojima to igra dopusti. Za razliku od, recimo, prilično ozbiljne VR horor avanture Resident Evil, koja nam je omogućila impresivnu slobodu kretanja po šumskim straćarama, pa čak i po jednoj prilično jezivoj brodskoj olupini.

Foto: PlayStation

Ples u stvarnom prostoru

Blood and Truth svoju će manu strogo kontroliranog kretanja zato nadoknaditi fenomenalnim igranim sekvencama koje će nemirnijim igračima možda trajati predugo, ali mimika je tu odlično napravljena, a dijalozi su realistični i kompleksni. Ova igra kupit će vas i soundtrackom koji odlično doprinosi “nabrijanim” akcijskim dijelovima, ali i zabavnim i nerijetko izazovnim navođenjem igrača na kretanje u stvarnom prostoru. Ruke i kontroler će vam letjeti posvuda te će osim dodatne realističnosti u prostoriju unijeti živost i smijeh. Kako vaš tako i ukućana kojima će vjerojatno izgledati kao da ste potpuno poludjeli dok pokušavate obiti bravu, uhvatiti kvaku, penjati se po ljestvama pa čak, pomalo blesavo ali prilično realno, provlačiti se kroz ventilacijski otvor…

A granica između realnosti i virtualnoga na sasvim je čudan i nov način razbijena već na početku igre, kad shvatite da stvarnim udisanjem i izdisanjem u VR svijetu igre Blood & Truth možete – pušiti elektroničku cigaretu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije