Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Sjećate li se 19,2 stupnjeva: 30 godina od slavnog europskog TV satelita

Kao godina koja označava prekretnicu u televizijskoj industriji uzima se 1989. budući da predstavlja početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Poljskoj i u Europi
14. ožujka 2019. u 13:51 5 komentara 436 prikaza

Prije 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na pročeljima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Europi.  Kao vjesnici nadolazećih tehnoloških promjena, sve satelitske antene bile su usmjerene u jednu točku na nebu – na orbitalnu poziciju 19.2 stupnjeva istočno s koje je satelit ASTRA 1A emitirao signal.

Mjesec Kina Kinezi planiraju lansirati umjetni mjesec?

U veljači 1989. satelit ASTRA 1A vodećeg svjetskog satelitskog operatera SES započeo je svoju misiju. Kao prvi satelit tvrtke SES, ASTRA 1A lansiran je u orbitu iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 4.

Smješten na orbitalnu poziciju 19.2 stupnjeva istočno, satelit ASTRA 1A emitirao je signal za Europu. To znači da su Europljani po prvi puta mogli primati redovni linearni satelitski televizijski signal što je televiziju učinilo dostupnijom svima diljem Europe. U početku, satelit ASTRA 1A emitirao je programe FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 i MTV Europe da bi im se krajem godine priključili njemački programi RTL plus, Sat.1 i Pro7.

U lipnju 1990. godine svi transponderi na satelitu ASTRA 1A bili su popunjeni. Ogromna popularnost satelitske televizije u to vrijeme
odražavala se u njegovom dosegu, koji je do 1990. godine u Europi iznosio 17 milijuna kućanstava.

Satelitska televizija otvorila je prozor u svijet dajući gledateljima pristup stranim televizijskim programima što je označilo početak kraja monopola državnih televizija. Prva nacionalna privatna televizija nastala je svega tri godine kasnije - 1992. godine. I dan danas mnogi se sjećaju simboličke promjene koje su nastupile, a to je bila instalacija prve satelitske antene na pročelju zgrade.

Arianespace lansirala raketu ambiciozan projekt Ariane lansirao raketu sa satelitima za pristup Internetu iz svemira

- Tijekom godina tehnologije emitiranja su se diversificirale, što je dovelo do, primjerice, OTT TV-a. Međutim, satelitsko emitiranje ima svoje neporecive prednosti, kao što su neovisnost od geografske konfiguracije tla, prirodnih katastrofa ili terorističkih napada, kao i pouzdanost, budući da veza sa zemaljskom infrastrukturom nije potrebna. Nadalje, satelit je taj koji danas pruža neograničen prijenos signala ili sadržaja. Upravo stoga, satelit idealan izbor emitiranju sadržaja u izvornoj 4K rezoluciji. Štoviše, satelit ASTRA 3B ostvario je prijenosi u 8K rezoluciji, što upućuje na njegovu spremnost da emitira još kvalitetnije programe. Moderni sateliti omogućuju slanje tisuća gigabajta podataka u sekundi i mogu se prilagoditi različitim porabama, izjavio je Martin Ornass-Kubacki, predsjednik tvrtke Astra CEE.

Trenutno gledatelji u Hrvatskoj mogu primati oko 400 FTA kanala, uključujući 80 u HD kvaliteti, sa SES-ovih satelita ASTRA.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • midea:

    kažu globusari da živimo na kugli koja se vrti 1600 km/h oko svoje osi , pa da ta ista kugla tisućama godina putuje kroz svemir ogromnom brzinom i da postoji nekakva gravitacija koja drži mora zalijepljena za tu istu kuglu ... prikaži još!glu ,dok leptiri slobodno i bezbrižno lete a da pojma nemaju da gravitacija postoji .kažu globusari da postoji zakrivljenje koje nikada nije dokazano , gravitacija koja nikada nije dokazana i satelite koje nikada nitko nije snimio !

  • westsouth:

    Kazu ravnozemljaši da je to laž!!haha😆