Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnodetoksikacija

Protiv vlastitih usluga: Među elitom Silicijske doline zavladala nova moda

Foto: Shuttershock
1/3
12.02.2018.
u 08:40

Istraživanje sveučilišta u San Diegu pokazalo je da su djeca koja više vremena provode online nesretnija

Silicijskom dolinom zavladala je nova moda – tehnodetoksikacija. Gadgeti i digitalne usluge sve se češće isključuju, odmori se organiziraju bez interneta i modernih sprava, odmara se uz obradu drva i slikanje. Tehnolideri su, čini se, počeli uvažavati istraživanja da i moderne tehnologije mogu biti štetne te da postoje i negativne posljedice društvenih mreža i neprestanog boravljenja online.

– Cijela industrija kao da je naglo osvijestila negativne posljedice i ovisničku prirodu svojih proizvoda te su sada prionuli na ograničavanje vlastitog korištenja gadgeta i usluga, a usput su sve glasniji te i sami pokušavaju na neki način preokrenuti trend i smisliti pametna ograničenja kako bi ublažili negativne posljedice o kojima govore mnoga istraživanja. U siječnju je, primjerice pretraživanje na temu ovisnosti o pametnim mobitelima doseglo rekordne brojke – kazuje Thomas Meyerhoffer, bivši Appleov dizajner, prenosi Business Insider.

CES Las Vegas 2018:

1/34

Humana tehnologija

Tako su i bivši zaposlenici Googlea i Facebooka, koji su sudjelovali u stvaranju tih gotovo pa monopolističkih tvrtki, sada pokrenuli inicijativu i osnovali Centar za humanu tehnologiju kako bi upozorili na štetne posljedice moderne tehnologije, posebice na djecu. Cilj im je te kompanije natjerati da proizvode koje stvaraju budu manje nametljivi, odnosno da manje izazivaju ovisnost. Lobiraju da se osmisli novi zakon koji će u tom kontekstu regulirati tehnokompanije.

– Trebalo mi je puno vremena da shvatim da treba povući granicu – kazuje Joe Hewitt, koji je svojedobno radio u Facebooku, te priznaje da je znao noćima pregledavati Twitter i sudjelovati u raspravama na Facebooku. Sada je s tim prestao i druži se online s tek nekoliko prijatelja na Fejsu koje, poput njega, zanima uređivanje vrtova, rijetko objavljuje postove, tu i tamo objavi neku fotografiju vrta na Instagramu.

U Googleu pak neki zaposlenici koriste alate kako bi sami sebi ograničili vrijeme pregledavanja elektroničke pošte. U Appleu direktori tvrde da ima sve više onih koji su na iPhoneima postavili limite za svoju djecu. Članovi venture capital tvrtki meditiraju prije nego što odu na kvartalne sastanke na kojima je zabranjeno korištenje mobitela. Slava Rubin, suosnivač Indiegoga, crowfunding servisa, kaže da su uveli pravilo da na sastancima nema nikakvih ekrana, a sve su skloniji takva pravila primijeniti i u privatnom životu. Usto mailove pregledava samo u određeno doba dana, i to vrlo ograničeno. U Facebooku pak u trendu je bavljenje drvom i analognom umjetnošću kako bi se zaposlenici odmorili od ekrana računala, mobitela, tableta.

Sean Parker i Chamath Palihapitiya, nekadašnji izvršni direktori u Facebooku, otvoreno i javno govore protiv Facebooka nazivajući ga štetnim za mentalno zdravlje. Tony Fadell, bivši direktor u Appleu, sada pak govori da je osjetio negativne učinke iPhonea odmah nakon što su ga pustili u prodaju, još 2007. Čim je iPhone zaživio u punom smislu, svi su se zarazili, jednostavno je krenula lavina mailova i poruka. Fadell smatra da bi u svim kompanijama nakon određenog doba trebalo zabraniti slanje mailova.

Meditacija je in

Tim Cook, prvi čovjek najvrednije tehnokompanije Applea, tvrdi pak da svom nećaku zabranjuje korištenje društvenih mreža, a Marc Benioff Facebook uspoređuje s ovisnošću o cigaretama.

Sve je više zahtjeva da se tehnodivovi aktivno uključe u istraživanja o tome koliko njihove usluge izazivaju ovisničko ponašanje i koliko utječu na mentalno zdravlje te samim tim ponude i neki oblik zaštite, posebice kada se radi o djeci. Došli smo do stupnja, izjavio je Jonas Kron iz Trillium Asset Managementa, u kojem tehnokompanije moraju poduzeti više u smislu upozorenja o štetnosti svojih usluga i proizvoda. U modi je također da upravo tehnolideri sve češće odmor provode tako da se odreknu interneta i gadgeta na nekoliko dana. Ima i radikalnijih oblika “detoksikacije”, primjerice Jack Dorsey, suosnivač i prvi čovjek Twittera, objavio je nedavno kako je završio desetodnevnu meditaciju tišine, vrstu radikalne meditacije koja izričito zabranjuje bilo kakvu komunikaciju. Meditaciji pribjegavaju mnogi, primjerice Justin Rosenstein koji je svojedobno radio na uvođenju gumba “lajk” na Facebooku svakodnevno meditira sat vremena, u Salesforceu postojiniz meditacijskih soba gdje zaposlenici odlože mobitele te provode vrijeme u tišini.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije