Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita podataka

Sigurnost pametnih telefona: potrebni su lice i otisak prsta kako bi vaši podaci bili sigurniji

Huawei Mate 20 Pro
Foto: Huawei
1/2
12.11.2018.
u 15:12

Jedan od najboljih načina zaštite podataka na vašem telefonu je svakako 3D prepoznavanje lica

Smarthponei su postali nevjerojatno napredni te su odavno „prerasli“ svoje primarne funkcije. Svakim se danom njihove opcije za jednostavnije obavljanje svakodnevnih poslova sve više i više nadograđuju kako bi bile što brže, učinkovitije i sigurnije. Danas za smartphone možemo reći da se nalazi u ulozi našeg osobnog asistenta te je, između ostalog, zamijenio čak i novčanik: uz pomoć pametnog telefona možete plaćati račune, kupovati u trgovinama, te se u njemu kriju vrijedne informacije o računima, brojevima kartica i slično.

Baš zbog toga moramo misliti o zaštiti podatka te trebamo opcije koje će djelovati kao čuvari naših informacija. Nisu podaci o financijama jedini koje čuvamo na našim uređajima. Tu su i dokumenti, fotografije, poslovni e-mailovi...ukratko, velike količine privatnih i poslovnih informacija koje nisu za svačije oči. Pametni telefoni su moćni uređaji koji sadrže naše najintimnije podatke. Nema sumnje da sve informacije koje pohranjujemo u njima trebaju biti samo za našu uporabu. Pristup tim podacima, zbog čestog korištenja, treba biti što bezbolniji, ali maksimalno siguran. Zato mnogi mobiteli dolaze sa senzorom otiska prsta, kako bi vaš uređaj bio još sigurniji, a Huawei je nedavno unaprijedio senzor otiska te predstavio značajku koja se nalazi na tek nekolicini uređaja – senzor otiska prsta smješten u sam zaslon novog Mate 20 Pro uređaja.

Jedan od najboljih načina zaštite podataka na vašem telefonu je svakako 3D prepoznavanje lica. Ovaj način zaštite uređaja i podataka na istome se pokazao kao najsigurniji. Nova Huaweijeva perjanica, Mate 20 Pro, skeniranjem lica korisnika pomoću tisuću projiciranih infracrvenih točaka precizno prepoznaje lice u roku od 600 ms, sa stopom pogreške manjom od jedan u milijun. 3D prepoznavanje lica također je korisno kad se radi o metodama plaćanja koje traže povrdu identiteta korisnika. Ova se tehnologija također može koristiti za zaštitu privatnosti korisnika. Nove sigurnosne karakteristike podržavaju opcije kao što su PrivateSpace, Lock App, File Safe i PrivateScreen.

PrivateSpace je zanimljiva opcija koja korisniku omogućuje stvaranje vlastitog tajnog prostora unutar smartphonea, bez instaliranja dodatnih aplikacija. Jednostavnim otiskom prsta ulazi se u ovaj „tajni“ način rada u kojem uređaj koristite kao i uvijek, samo što svaki pristup Play Storeu, skinute datoteke, fotografije, informacije o bankovnim računima i plaćanjima ostaju unutar vašeg digitalnog privatnog prostora.

Foto: Huawei

Mnogi korisnici smartphonea žele zaštititi svoje podatke od znatiželjnih pogleda. Opcija LockApp nudi mogućnost zaključavanja aplikacije kako bi informacije, fotografije i ostale aktivnosti u njima bile zaštićene. Pristupa se također otiskom prsta nakon inicijalne prijave PIN-om.

Za sve bitne dokumente koje želite pohraniti na sigurno mjesto, bilo od pogleda drugih ljudi ili hakerskih napada, File Safe opcija je najbolje rješenje. Djeluje poput digitalnog trezora za sve vaše osjetljive podatke, a pristupa mu se putem lozinke.

Opcija PrivateScreen omogućuje sigurno pristupanje vlastitom privatnom zaslonu koji sadrži zaključane aplikacije i osobne podatke. Korisnik može postaviti jedan ekran kao svoj PrivateScreen i tamo prenositi svoje privatne aplikacije nakon što ih prvotno premjesti s glavnog zaslona. Odabirom odgovarajućih postavki samo korisnici s pravim biometrijskim osobinama mogu pristupiti ovom zaslonu i svi se podaci mogu premjestiti na njega. Korisnici mogu sakriti sve aplikacije ako ne žele da su vidljive na glavnom zaslonu.

U 21. stoljeću podaci su postali jedno od najvažnijih ljudskih resursa, a pametni telefoni su postali njihovo glavno skladište. Zato je nužno odabrati uređaje koji omogućuju sigurnost datoteka i osjetljivih informacija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije