Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE USLUGE

Sigurno niste čuli za ove akronime, a tim se uslugama koristite svaki dan

Telemach
Foto: Envato Elements
1/3
09.12.2021.
u 09:44

U moru kratica prosječan korisnik lako će se izgubiti jer se ovi pojmovi ljudima često u osnovi čine kao različiti pojmovi za istu stvar, ali nisu isti

Sredinom 2000-ih godina, relativno novi servis za video streaming nazvan YouTube unio je u naše domove VOD streaming, a da toga nismo bili ni svjesni. Samo nekoliko godina nakon toga Netflix je zauvijek promijenio industriju zabave uvodeći VOD isporuku filmova.

Zahvaljujući ovim tehnološkim divovima za streaming, većina nas pomisli na video na zahtjev (VOD – video on demand) kada čuje riječ "streaming". Ali ne pripada sav videosadržaj koji se isporučuje putem interneta u kategoriju VOD streaminga.

Dakle, što je VOD, zašto je važan i koje sve vrste streaminga još postoje?

VOD opisuje videosadržaj koji je uz jedan klik dostupan bez ograničenja rasporeda emitiranja. Kod VOD streaminga ključna stvar za gledatelja je praktičnost. Gledatelji mogu odabrati što žele gledati, gdje to žele gledati i kada.

Uzmite kao primjer YouTube, videozapise možete gledati doma u krevetu ili u autobusu na putu do posla, navečer prije spavanja ili nakon ručka. VOD streaming nikada nije uživo, ne zahtijeva fizičku kopiju sadržaja koji se gleda, tj. ne trebate ubaciti nekakav DVD ili BluRay u čitač kako bi vam sadržaj bio dostupan na vašim uređajima, potreban je samo pristup internetu.

Danas se VOD isključivo odnosi na sadržaj koji se gledateljima distribuira putem streaminga na uređajima povezanima s internetom.

Uz VOD uslugu “na televiziji” uvijek ima nešto dobro
Foto: Envato Elements

VOD ili OTT – Preklapaju se, ali ne uvijek

Uz VOD, najčešću kraticu koju ćete čuti kod modernih TV usluga jest OTT. Iako je naizgled isto, VOD nije sinonim za OTT.

OTT (“over the top”) emitiranje opisuje medijski sadržaj koji se isporučuje putem interneta, a ne putem tradicionalnih kabelskih i satelitskih usluga. Servisi poput HBO, Disney+ ili Amazon Primea serviraju svoje usluge OTT. Internetski radio i VoIP usluge poput WhatsAppa također se računaju kao OTT jer zaobilaze tradicionalne kanale emitiranja.

VOD je bilo koji videosadržaj koji počinje kada pritisnete tipku play – bez potrebe za fizičkim čitačem i medijem (npr. DVD i DVD čitač) za pokretanje usluge. Netflix i slični servisi pripadaju u kategoriju VOD streaminga, kao i stranice društvenih medija poput YouTubea i Facebooka. Budući da 'V' u VOD-u znači video', čisti audiosadržaj koji se pruža na sličan način opisuje se kao audio na zahtjev (AOD).

U mnogim slučajevima, VOD i OTT se preklapaju, ali ne uvijek. To je zato što OTT opisuje model distribucije (videosadržaj koji se isporučuje putem interneta), dok VOD opisuje model potrošnje (videosadržaj koji se može reproducirati na zahtjev). Štoviše, OTT se bavi medijskim uslugama usmjerenim na potrošače, dok VOD obuhvaća sve industrije i sektore. Konačno, VOD nikad nije uživo.

Foto: VL Native Studio

Primjeri sadržaja kroz VOD i OTT

Game of Thrones: VOD i OTT

Svaki videosadržaj na zahtjev koji se isporučuje putem streaming usluga kao što je HBO bio bi primjer i VOD i OTT-a. Uzmimo The Mandolorian kao primjer. Smatra se da je VOD jer mu gledatelji mogu pristupiti na zahtjev. Slično tome, budući da je Disney pustio svemirski vestern na svoju Disney+ streaming uslugu, a ne na svoj kabelski kanal, to je također izvrstan primjer OTT-a.

Finale sportskog događaja (stream uživo): OTT

Za milijune gledatelja u minuti koji su streamali finale Super Bowla ili ATP Grandslama putem live streaming servisa, dostava OTT medija omogućila im je pristup igri. Ova vrsta sadržaja jasno se razlikuje od VOD-a po tome što je prijenos uživo bio ograničen rasporedom emitiranja i stoga su ga gledatelji bili prisiljeni gledati u vrijeme emitiranja.

Baby shark dance: VOD

YouTube video ''Baby shark dance'', koji ste barem jednom u životu pjevali i plesali, privukao je gotovo 10 milijardi pregleda od 2016. zahvaljujući VOD-u. Iako je emitiran putem TV-a i kao tradicionalna pjesma, upravo je verzija s YouTubea pokazuje kako VOD otvara dodatne mogućnosti gledanja nakon završetka prijenosa uživo i prikazivanja na tradicionalnim medijima

Vrste VOD-a

SVOD (video na zahtjev na temelju pretplate) – VOD pretplata je vrsta usluge u kojoj sklapate ugovor o pretplati. To će vam omogućiti pristup usluzi za gledanje dok traje pretplata, što znači gledanje bez ograničenja. Najbolji primjer SVOD usluge je HBO.

TVOD (transakcijski video na zahtjev) – transakcijski VOD suprotan je SVOD-u. TVOD vam obično neće ništa naplatiti za prijavu na uslugu odnosno izradu korisničkog profila. Umjesto toga, platit ćete iznos na temelju sadržaja koji gledate. Najčešće se to odnosi na filmove, ali se također koristi za serije, a posebno za sport i događaje. iTunes je primjer TVOD-a.

AVOD (video na zahtjev na temelju oglasa) – VOD na temelju oglasa je model koji je besplatan za korisnike. Korisnici se mogu slobodno prijaviti i streamati videozapise, ali će potrošiti neko vrijeme gledajući oglase. YouTube je najbolji primjer AVOD-a.

Što izabrati?

EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u ovom dijelu Europe s kojom je Telemach Hrvatska sklopio ugovor o partnerstvu, stigla je u Hrvatsku te pruža korisnicima veliku ponudu domaćih i međunarodnih televizijskih programa te VOD sadržaja. Posebnost EON-a je što je gledanje takve kombinacije sadržaja moguće gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge. Korisnički gledano EON tehnički funkcionira kao Netflix ili HBO to go, odnosno preduvjet je da imate internet bilo kojeg operatora te radi na svim uređajima od mobitela, laptopa, računala do smart televizora. A može se gledati i uz pomoć tzv. smart boxa koji prodaje Telemach.

Inače, kada se radi o EON-u, u ponudi je trenutačno više od 160 televizijskih i radijskih kanala sedam dana unatrag – uključujući 80 kanala u HD-u te mobilnu aplikaciju. Hrvatski korisnici mogu odabrati jedan od triju ponuđenih paketa, ovisno o tome koji najbolje odgovara budžetu i potrebama.

Sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije