Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Seksizam u Silicijskoj dolini: 'Poslovi se sklapaju u striptiz-klubu'

„Često sam tretirana kao asistentica. Očekivali su od mene da kuham kavu ili bi me čak na sastancima poslali van”, priča Lakshmi Balachandra
06. srpnja 2017. u 13:16 1 komentara 340 prikaza
seksizam
Foto: STEPHANIE PILICK/DPA/PIXSELL

Mlada osoba, u srednjim dvadesetima, stručnjak za programiranje, napustio fakultet, ali prije svega: muškarac. Tako Silicijska dolina predstavlja sljedećeg Marka Zuckerberga ili Stevea Jobsa, koji u vrećastim hlačama i s dogovorima vrijednima milijune dolara u džepu, izlazi iz jedne od brojnih tvrtki s rizičnim kapitalom na ulici Sand Hill. Žene nisu dio ove priče, piše Deutsche Welle.

Iskrena Zvijezda 'Igre prijestolja': Seksizam u Hollywoodu je kao borba s rasizmom

"Ne sviđa mi se kako žene razmišljaju”, kaže investitor na ideju Kathryn Tucker. Ona je željela razviti aplikaciju koja pomaže roditeljima da lakše pronađu aktivnosti za svoju djecu.

Jedan od osnivača dejting aplikacije Tinder kaže: "Žena u upravi čini tvrtku smiješnom.” Tu je mislio na svoju bivšu djevojku, Whitney Wolfe, koja je također bila dio osnivačkog tima. Wolfe je napustila tvrtku i optužila Tinder za seksualno uznemiravanje. Potom je osnovala "women first” portal Bumble, koji je u međuvremenu uz Tinder postao jedan od najuspješnijih dejting portala.

„Često sam tretirana kao asistentica. Očekivali su od mene da kuham kavu ili bi me čak na sastancima poslali van”, priča Lakshmi Balachandra. Ona je godinama radila za veliku investicijsku tvrtku u kojoj je bila jedina žena. Balachandra priča kako je radila sve što je bilo u njezinoj moći da se osjeća kao da tu pripada te da je kolege poštuju. Čak i ako je to značilo da s muškarcima ide na golf ili u striptiz-bar. "Jer, tamo se sklapaju poslovi", kaže ona. "Ako čovjek nije tamo kada treba biti, onda nešto propusti ili ne dobije iste mogućnosti.”

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Applied Ceramics razvija biznis Vratio se iz Silicijske doline: Stvorit ćemo 'Sisačku dolinu' domaća zadaća Postala hit Šokirala se seksističkom zadaćom svoje kćeri pa napisala novu karl kraus neiskorišten potencijal Hrvatska kao europska Silicijska dolina
r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan