Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Šef Huaweija pozvao ICT industriju da zajedno rade na sljedećoj fazi razvoja 5G mreža

13. listopada 2021. u 13:50 0 komentara 133 prikaza

- Nalazimo se u zlatnom desetljeću za mobilnu industriju, ali gdje smo danas s 5G mrežama. Očito je da postoji stvarna želja da 5G bude uspješan, ali potrebno je maksimalizirati istinski potencijal 5G-a. Mislim da samoodrživi razvoj ovakvih mreža u budućnosti svima treba biti cilj. Bilo bi dobro stvoriti međunarodni fond za samoodrživi razvoj 5G  mreža u koordinaciji s relevantnim organizacijama Ujedinjenih naroda - poručio je danas Bocar A. BA, glavni direktor SAMENA Telecommunications, udruženja telekoma Južne Azije, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. 

Azija zasad predvodi utrku razvoja 5G mreže, a potrebu za širom suradnjom na razvoju 5G mreža unutar tehnološke industrije istaknuo je i rotirajući šef kineskog Huaweija Ken Hu.

- U samo pet godina komercijalnog razvoja 5G je donio značajnu nadogradnju u mobilnom iskustvu potrošača i već počinje osnaživati razne industrije diljem svijeta. Napredak se odvijao brže nego što smo to bili očekivali, pogotovo što se tiče broja korisnika, pokrivenosti mreža pa i čisto po broju 5G baznih stanica na tržištu. Trenutno je na svijetu aktivno 176 komercijalnih 5G mreža koje opslužuju više od 500 milijuna korisnika. U potrošačkom dijelu prosječne brzine 5G mreža su oko 10 puta brže od 4G mreža. Na poslovnom tržištu postoji već više od 10.000 projekata koji se bave iskorištavanjem 5G mreža u poslovne svrhe. Ali u ovom trenutku više od pola tih projekata se odvijaju u Kini. Imamo velik broj primijenjenih projekata, ali potrebna nam je veća održivost poslovnih primjera, poručio je Ken Hu na Huaweijevoj konferenciji Globalni mobilni širokopojasni forum. 

 | Autor :

Govorio je i o širim promjenama koje će razvoj 5G mreža imati dugoročni utjecaj na ICT industriju.

“Prvo, industrija bi trebala pripremiti mreže, uređaje i sadržaje da budu spremni za eksplozivni rast proširene stvarnosti (XR). Kako bismo osigurani glatko XR iskustvo bazirano na cloudu, mreže moraju osigurati brzine veće od 4,6 gigabita u sekundi s latencijom ne većom od 10 milisekundi."

Istaknuo je da 5G već pomaže u industrijama poput rudarenja, proizvodnje i upravljanja lukama, kao i tri prigodna područja koji će poticati sljedeću fazu rasta 5G mreža, uključujući servise proširene stvarnosti, poslovanja među tvrtkama kao i bolja energetska učinkovitost i smanjenje zagađenja pri širenju infrastrukture 5G mreža. 

Na temu obogaćivanja sadržaja za potrošače, Huaweijev predsjednik Ken Ru pozvao je tehnološku industriju da osiguraju platforme u oblaku i alate koje pojednostavljuju razvoj sadržaja. A pozvao je i telekome da osnaže svoje mreže i poboljšaju mogućnost razvoja 5G mreža. 

Istaknuo je da je Huawei počeo koristiti materijale i algoritme koji će smanjiti potrošnju energije njihove komunikacijske opreme, uključujući i poboljšani model 5G baznih stanica i bolju učinkovitost korištenja energije u njihovim data centrima. 

"Vidjeli smo puno promjena u protekle dvije godine. Pandemija je značajno ubrzala digitalnu transformaciju. Sada kada se svijet oporavlja moramo prepoznati prilike koje su pred nama", zaključio je Ren Hu. 

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
VELUX
Pametni dom današnjice
Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.