Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDVIĐANJE

Šef Googlea smatra da će "uređaji" postati stvar prošlosti

Sundar Pichai
Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell
29.04.2016.
u 09:32

Gledajući u budućnost, sljedeći veliki korak bit će iščezavanje same zamisli "uređaja", piše Pichai

Glavni izvršni direktor Googlea Sundar Pichai polaže veliku vjeru u umjetnu inteligenciju, dok smatra da će "uređaji" gubiti na važnosti.

– Gledajući u budućnost, sljedeći veliki korak bit će iščezavanje same zamisli "uređaja". Kroz vrijeme, samo računalo – u bilo kojem obliku – bit će inteligentni pomoćnik koji će vam pomagati u vašem danu – napisao je Pichai u godišnjem Googleovu pismu dioničarima.

Pichai je spomenuo i prošlomjesečnu pobjedu umjetne inteligencije, kada je Googleov program AlphaGo u partiji goa pobijedio legendarnog igrača te igre Leeja Se-dola.

– Implikacije ove pobjede doslovno mijenjaju pravila igre – i konačni pobjednik je čovječanstvo. Ovo je još jedan važan korak prema stvaranju umjetne inteligencije koja nam može pomoći u svemu od ostvarenja naših dnevnih zadataka i putovanja do bavljenja većim izazovima kao što su klimatske promjene i dijagnoza raka – piše Pichai.

Pichai je također napisao kako je mobilni telefon doista postao daljinski uređaj za naše svakodnevne živote.

– Komuniciramo, konzumiramo, obrazujemo se i zabavljamo na našim telefonima na načine nezamislive prije samo nekoliko godina – piše Pichai.

>> Prvi 'čipirani' čovjek u svijetu danas u Zagrebu: Volio bih otići u 2216. gdje pričamo mislima

Komentara 5

JO
jorgen
10:47 29.04.2016.

"Pobjednik je čovječanstvo" - je, baš kao što si je čovjek napravio uslugu s robotikom, pa sada ima na tisuće nepotrebnih zanimanja sa milijunima nezaposlenih. Čovječanstvo vrlo malo dobiva jer se svjetski problemi mogu riješiti i bez umjetne inteligencije -- jedino tko dobiva su korporacije, jer umjetnom inteligencijom mogu nadmašiti sve ostale i imati stratešku prednost.

Avatar germanikus
germanikus
11:10 29.04.2016.

To su čiste gluposti jer stroj NIKADA neće moći definirati i primjenjivati pojam empatije što je neodvojivo od ljudske inteligencije a što su već odavno ustvrdili Asimov i Lem!

MU
milivoj.uroic
10:52 29.04.2016.

To izgleda misle ljudi koji se u životu bave jedino IT-om. GO je logička igra, u osnovi vrlo jednostavnih pravila (i složene strategije). Zadaci tipa "odi u drugi grad u poslovni posjet" se nama čine jednostavniji, ali su beskrajno složeni i neobjašnjivi "umjetnoj inteligenciji". Ukratko, mislim da bu se ovo u nekoj mjeri ostvarilo tek kada složenost IT-a bude usporediva s živčanim sustavom živih bića, kojemu zasad nije ni do gležnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije