Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Satoru Iwata

Oživio je kult Super Marija, a njegove su igrice igrale i bakice

People play
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.07.2015.
u 16:49

To je posljednja kompanija koja je do kraja izbjegavala igre na mobitelu

Satoru Iwata, direktor japanske kompanije Nintendo, umro je u 56. godini od posljedica raka s kojim se borio dulje vremena.

Svjetski mediji preplavljeni su informacijama o smrti Iwate koji je bio iznimno poštovan na japanskoj gaming sceni, ali i ključna osoba koja je svojim idejama i odlukama dovela do poslovnog procvata Nintenda. Svoju karijeru kao programer započeo je još 90-ih godina prošloga stoljeća da bi 2002. postao direktor Nintenda koji već nekoliko godina bilježi velike poslovne probleme. Dolaskom na čelo kompanije promijenio je njezinu filozofiju tako da je Nintendo ubrzo lansirao nekoliko uspješnih konzola koje su „osvojile" svijet i kompaniju opet vratio na vrh.

Konzola za svakoga

Znao je kako za nove generacije gamera mora napraviti konzolu koja će biti inovativna, dizajnerski privlačna i tehnološki kvalitetna. Znao je i kako populacija svjetski popularne igre Super Mario, koja je također proizvod Nintenda, opada te da moraju osmisliti proizvod koji će biti privlačan i njima, ali i milijunima ljudi koji ne igraju igre. Vrlo brzo je uspio. Već 2004. godine Nintendo je, pod njegovim vodstvom, lansira Nintendo DS koji je ubrzo postao najprodavanija ručna konzola. Samo dvije godine poslije lansiraju i konzolu Wii koja je nazvana „konzolom koju čak i vaša baka može igrati". Broj gamera opet je vrtoglavo rastao iz dana u dan, a kompanija je ponovno bilježila odlične rezultate. Tvrtka kojoj je na čelu počela je gubiti rastom tržišta mobilnih igara prilagođenih mobilnim telefonima koji su iz mjeseca u mjesec bili sve kvalitetniji i donosili velike novosti. Mnogi investitori u to vrijeme kritizirali su Iwatinu odluku da Nintendo odgodi ulazak na ovo područje. Pravdao je to strahom od urušavanja tradicionalne Nintendove konzole. Njegova smrt došla je u vrijeme kada Nintendo očekuje znatne profite nakon dugoočekivane odluke da ipak uđu na rastuće tržište igara za mobitele.

Na raskrižju

Za sebe je uvijek govorilo kako je strastveni igrač.

– Na mojoj podsjetnici stoji da sam ja direktor kompanije, a u glavi sam osoba koja je razvila neke konzole. U svome srcu ja sam strastveni igrač – kazao je Iwata. Sućut su zbog njegove smrti izrazili mnogi igrači, pa čak i suparnici na tržištu.

– Hvala Vam na svemu, gospodine Iwata – stoji u tweetu tvrtke Sony Corp PlayStation, najvećega konkurenta Nintenda.

– Nintendo je na raskrižju. To je posljednja kompanija koja se tako dugo držala starog modela –rekao je za BBC Marc Einstein, prvi čovjek sektora za digitalne medije tvrtke Frost & Sullivan.

>>Preminuo šef Nintenda - od programera do direktora

>>Preminuo čovjek koji je više od pola stoljeća vodio Nintendo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije