Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

SAP zbog povrede autorskih prava Oraclea kažnjen s 1,3 mlrd dolara

skidanje glazbe
Reuters/Pixsell
24.11.2010.
u 15:45

Kalifornijski je sud presudio da se SAP, točnije njegova podružnica u Sjedinjenim Državama, koja više ne djeluje, oglušio o autorska prava i neovlašteno koristio softver Oraclea.

Oracle je na sudu pobijedio svog rivala njemačku tvrtku SAP-a, koji bi sada trebao isplatiti 1,3 milijarde dolara odštete. Kalifornijski je sud presudio da se SAP, točnije njegova podružnica u Sjedinjenim Državama, koja više ne djeluje, oglušio o autorska prava i neovlašteno koristio softver Oraclea.

Kazna, koja je došla nakon jedanaestodnevnog suđenja te jednog dana vijećanja, najveća je ikad izrečena za kršenje autorskih prava i najveća izrečena odšteta u SAD-u u 2010., prema podacima Bloomberga. Iznos je jednak SAP-ovoj procjeni neto prihoda za četvrti kvartal, isključujući neke troškove, procjenjuje Bloomberg. "Prezadovoljni smo", rekao je jedan od Oracleovih odvjetnika Geoffrey Howard. "Porota je prepoznala vrijednost ukradenog intelektualnog vlasništva", istaknuo je Howard. Oracle je tužio SAP još 2007. godine kada su ustanovili da je SAP-ova podružnica TomorrowNow naveliko s Oracleove internetske stranice preuzimala njegov softver za održavanje i koristila povjerljive informacije u cilju preotimanja njegovih korisnika.

SAP je to i u sudskom postupku priznao, ali je tvrdila da u konačnici nije uspjela privući veći broj korisnika te da bi stoga šteta za Oracle trebala biti procijenjena na najviše 40 milijuna dolara. SAP-ov glasnogovornik Bill Wohl kazao je da će tvrtka proučiti sve pravne opcije za borbu protiv ove odluke, što će produljiti proces okončanja "svađe" među divovima biznis softvera. SAP je, naime, rezervirao 160 milijuna dolara u ime tužbe. Sud može u žalbenom postupku odlučiti smanjiti kaznu, no analitičari ne vjeruju da bi to mogao biti znatan iznos.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije