Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametna tehnologija

Samsung: Televizor će ponovno postati "središte dnevne sobe"

samsung forum (1)
Foto: Andro Bernardić/VLM
1/5
21.02.2011.
u 19:10

Samsung je nakon mobitela odlučio "opametiti" i TV prijamnike koji odsad, osim uobičajene funkcije prikaza TV programa te pristupa internetu, imaju i mogućnost skidanja i instaliranja raznih aplikacija, poput onih na pametnim telefonima

Samsung je u ponedjeljak na svom Europskom forumu, koji se od 21. do 23. veljače održava u muzeju za suvremenu umjetnost Műcsarnok u Budimpešti, predstavio cijeli niz tehnoloških noviteta među kojima su dominirali novi 3D televizori. Pod geslom "Smarter Life (Pametniji život)" Samsung je nakon mobitela odlučio "opametiti" i TV prijamnike koji odsad, osim svoje klasične funkcije prikaza TV programa te pristupa internetu, imaju i mogućnost skidanja i instaliranja raznih aplikacija, poput onih na pametnim telefonima.

Nova linija televizora nosi naziv Apps Line, a za njene je potrebe razvijena trgovina aplikacijama Samsung Apps. Osim na većini velikih televizora, dostupna je i na Samsungovim Blu-ray plejerima. Na ovaj način putem televizora možete pristupiti npr. YouTubeu, Facebooku, Googleu i raznim drugim sadržajima te tako uživati u pregledavanju interneta i na velikom ekranu, s daljinskim upravljačem u ruci.

"Digitalizacija po mjeri čovjeka"

S obzirom na to da se sve više televizijskih sadržaja gleda putem interneta, uživo preko streaminga ili putem YouTubea te raznih drugih besplatnih i plaćenih servisa, ovi televizori uspješno spajaju nove i stare medije dajući korisnicima veliku mogućnost izbora.

Televizori dolaze s podrškom za 3D tehnologiju koju je moguće doživjeti kroz nove 3D naočale koje "smanjuju duhove" čineći sliku svjetlijom te manje umaraju oči od prethodnih modela. Oni koji nose dioptrijske naočale mogu naručiti posebna stakla koja se postave ispred 3D naočala.

Samsung svoje nove proizvode temelji na filozofiji "digitalizacije po mjeri čovjeka" koja naglašava da ljudska priroda mora biti potpora u razvoju tehnoloških inovacija kako bi nastali proizvodi po mjeri čovjeka.

– Mi kreiramo proizvode za svakodnevni život. Došlo je vrijeme da proizvodi počnu kupce činiti pametnijima i sretnijima, a mislim da će nas to dodatno zbližiti – rekao je direktor Samsunga za Europu Seok-pil Kim i dodao da će u nadolazećem razdoblju televizor ponovno postati "središte dnevne sobe" te dominantan tehnološki proizvod koji zabavlja i educira cijelu obitelj.

Nagrađene aplikacije za zabavu, kviz i jogu

Kako bi potaknuo razvoj aplikacija za pametne televizore, Samsung je organizirao i nagradni natječaj European Smart TV Challenge u kojem su sudjelovali talentirani programeri iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Prvo mjesto među radovima iz Velike Britanije osvojila je aplikacija Astra Recommends koja korisnicima pomaže u odabiru željenih televizijskih programa i njihove preporuke dijeli s prijateljima na Facebooku.

Najbolja aplikacija iz Francuske je Askking, a riječ je o kvizu koji se može igrati samostalno ili s drugim igračima iz cijeloga svijeta. Korisnici mogu testirati svoje znanje, a bodovi se, osim točnim odgovorima, mogu osvojiti i unošenjem te uređivanjem pitanja.

Prvo mjesto u Njemačkoj osvojila je aplikacija Yogamour koja sadrži lekcije joge pomažući tako korisnicima da i pred TV ekranom budu u formi.

Osim televizora Samsung je na forumu u Budimpešti predstavio i nove modele smartphonea, prijenosnih računala, tablet-računala, monitora i kućanskih uređaja.

Komentara 10

Avatar commentator
commentator
20:37 21.02.2011.

U vrijeme crnobjelih tv-a, oni su bili \"glupi\" a vlasnici pametni, sad su se tv-i \"opametili, a vlasnici pokretenili, toliko da im vladaju lažovi poput onog lika hebranga.

DU
Deleted user
22:07 21.02.2011.

Morao si tog smrada spomenuti i na ovoj stranici...

DU
Deleted user
18:02 25.02.2011.

A kolko bu to koštalo u Rvackoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije