Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Samsung mora platiti Appleu 539 milijuna dolara odštete zbog kršenja patenata

Odluka porote saveznog američkog suda dokončala je najnoviju etapu u višegodišnjoj pravnoj bitci dva vodeća proizvođača pametnih telefona u svijetu.
25. svibnja 2018. u 12:45 2 komentara 301 prikaza
Apple
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL

Američki savezni sud naložio je južnokorejskom Samsung Electronicsu da Appleu plati odštetu od 539 miiljuna dolara zbog kopiranja karakteristika njegova izvornog iPhonea.

Samsungov vodič za korištenje pametnih telefona tijekom vjenčanja PROMO Samsungov vodič za korištenje pametnih telefona tijekom vjenčanja

Odluka porote saveznog američkog suda dokončala je najnoviju etapu u višegodišnjoj pravnoj bitci dva vodeća proizvođača pametnih telefona u svijetu.

Apple je pokrenuo spor 2011. godine, tvrdeći da je Samsung prekršio neke njegove patente, podsjeća BBC.

Godinu dana kasnije sud je naredio Samsungu da Appleu isplati odštetu od 1,05 milijardi dolara i dvije kompanije otada vode bitku za njezin konačan iznos.

U najnovijoj presudi najveći dio iznosa - 533,3 milijuna dolara - vezan je za kršenje tri Appleova patenta dizajna telefona a ostatak za tri patentirane funkcije.

Apple je u priopćenju izrazio zadovoljstvo što se porotnici "slažu da bi Samsung trebao platiti za kopiranje naših proizvoda".

"Bit ovog slučaja nikada nije bila samo u novcu", poručili su iz američke kompanije, dodajući da je važno što je osigurana kontinuirana zaštita "mukotrpnog rada i inovacije brojnih ljudi u Appleu".

U Samsungu pak podsjećaju da je odluka "u suprotnosti" s jednoglasnom presudom Vrhovnog suda koji je prihvatio njihov prijedlog izračuna odštete za kršenje patentiranog dizajna.

U južnokorejskoj kompaniji smatraju da su trebali platiti samo 28 milijuna dolara odštete, ograničavajući iznos na dobit izravno povezanu s komponentama odnosno karakteristikama pokrivenima patentima.

Apple je pak tražio daleko veći iznos na bazi irazčuna dobiti koju su ostvarili na cijelom iPhoneu.

"Nijedna kompanija nije ostvarila jasnu pobjedu budući da je Apple u početnom podnesku tražio 2,5 milijardi dolara odštete", konstatira Kiranjeet Kaur iz singapurske savjetodavne tvrtke IDC.

Napominje i da se "ne može isključiti mogućnost" da se Samsung ponovo žali na presudu.

"Samsung zasigurno nije želio ni očekivao ovakvu presudu budući da se ona - pored utvrđene odštete - ističe da je dizajn zaista kopiran", tumači ona.

Dodaje i da bi presuda trebala biti upozorenje manjim tržišnim akterima da "više paze kako ne bi kršili patente, posebno na tržištima poput SAD-a".

Apple ZBOG SUDSKE BITKE Apple odustaje od gradnje podatkovnog centra u Irskoj Svjetski IPO Kineski Apple izlazi na burzu i cilja 10 mlrd. dolara Apple ODLIČNI REZULTATI Prihodi Applea skočili 16 posto, dobit još i više
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak