Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA GENERACIJA PROJEKTORA

Samsung Freestyle: Na prvi pogled divan i jednostavan, ali ima i dosta mušica

Samsung Freestyle
Foto: Danijel Lijović
1/12
08.01.2023.
u 22:08

Freestyle je svježi pokušaj izrade nove vrste projektora koji su vrlo pokretljivi i jako jednostavni za postavljanje. Praktički radite po onoj devizi “plug & play”. Jako se lako postavlja i već nakon nekoliko minuta možete gledati fil, i to na gotovo bilo kojoj površini

Kad mi netko spomene projektore, sjetim se dvije stvari. Koliko ih je znalo biti komplicirano postaviti i spajati s drugim uređajima, te visoka cijena koja ih je često pratila. I bili su teški! No, izgleda da su stigla nova vremena. Iz Samsungove tvornice ove je godine izišao turbomoderan, mali, zavodljivi, lagani i pokretljivi - Samsung Freestyle. Ovaj projektor nove generacije nastoji biti projektorska verzija portabl zvučnika koji su posljednjih godina postali jako popularni. I u velikom dijelu Samsung je i uspio. Freestyle čak i svojim cilindričnim izgledom više podsjeća na speakere nego na klasične masivne kvadratne projektore.

Već na prvi pogled lako je zaljubiti se u ovaj uređaj, barem dok ga ne počnete malo više koristiti jer onda naiđete i na softverske mane i nedostatke koji vas mogu i propisno naživcirati. Također valja istaknuti da mu je i cijena visoka jer stoji gotovo 1000 eura.

Foto: Danijel Lijović

No, krenimo redom. Freestyle je svježi pokušaj izrade nove vrste projektora koji su vrlo pokretljivi i jako jednostavni za postavljanje. Praktički radite po onoj devizi “plug & play”. Jako se lako postavlja i već nakon nekoliko minuta možete gledati fil, i to na gotovo bilo kojoj površini. A malen je i lagan (teži samo 0,8 kilograma) pa ga možete gotovo svuda ponijeti i biti spremni brzo postaviti svoje kućno kino. Barem je to bila ideja, ali Samsung nije sasvim isporučio to obećanje. Naime, brzo ćete primijetiti da vam i za ovaj projektor treba kabel uključen u struju. Doduše, Freestyle podržava eksterni punjač s USB-om, ali nema ugrađene baterije pa je očito primarno namijenjen za korištenje uz kabel. Na samom projektoru gotovo nema nikakvih tipki za upravljanje, nego svime upravljate daljinskim upravljačem.

Za ostalo je sve namijenjeno da se koristi bežično - Freestyle se spaja na Wi-Fi, a lako se spaja i s mobitelom. Čim ga postavite projektor je spreman za korištenje, automatski fokus je brz i sam će podesiti pravilan format slike čak i ako je projicirate pod raznim kutovima. No, tu je i mana jer taj fokus nekad ne uspije pa trebate podesiti ručno.

Foto: Danijel Lijović

No, najviše su me živcirale druge dvije stvari. Prva je ta što je to softverska podloga koja se koristi i na Samsungovim televizorima (Tizen) pa zna biti gnjavaža snalaziti se unutar sučelja. A onda još kada dođete do ukucavanja lozinki, to se zna oduljiti jer morate pažljivo i strpljivo navigirati kroz virtualnu nelogičnu tipkovnicu.

Srećom, odlična je stvar da su već predinstalirane neke od najpopularnijih streaming aplikacija poput Netflixa, Amazon Primea, Disney+ (koji je sada dostupan i u Hrvatskoj) i Spotifya. Na daljinskom upravljaču već imate i direktne tipke za automatsko prebacivanje na neke od tih popularnih servisa.

Foto: Danijel Lijović

Jednom kada se malo pomučite da unesete svoje podatke za korištenje ovih servisa možete stvarno vrlo lako birati i pokretati sadržaj koji želite. Zvuk je dosta dobar (360 stupnjeva), slika je dovoljna svijetla, kontrast je ugodan, a ni oštrina nije loša, iako mi je malo oštrine nedostajalo kada bih htio povećati prikaz slike dok sam recimo gledao popularnu TV seriju Sandman. Slika rezolucije 1080 piksela može se projicirati od 30 do 100 inča po dijagonali. Ne bi škodila veća rezolucija s obzirom na visoku cijenu.

Odlična mi je stvar što se može projicirati gotovo na bilo kojoj površini. Projektor lako možete rotirati i prilagođavati kutove ovisno na koju površinu projicirate. Tako sam gledao Netflix na stropu koristeći bežične slušalice dok je ostatak obitelji neometano gledala svoje emisije na televizoru. Iako će se slika vidjeti i kad je soba osvijetljena, ipak se najbolje vidi kada su uvjeti zamračeniji.

Foto: Danijel Lijović

No, najveća mana cijelog projektora je trenutak kada se pogubi stabilnost kadra slike. Naime, povremeno se zna dogoditi da se posve sruši automatsko računanje površine na koju se projicira pa se Freestyle pogubi i poremeti sliku i baci je nekako čudno ukoso i neravno. To se, dakako, može ručno popraviti, ali posve ruši ugođaj. Pogotovo puštate li film u većem društvu pa svako malo morate nešto popravljati. Dakle, Samsung svakako treba dosta toga “ispeglati” za sljedeće verzije projektora.

Foto: Danijel Lijović

Također, ponekad se i samo upravljanje, odnosno manevriranje kroz softversko sučelje otegne, više puta mi se dogodilo da projektor uopće ne reagira na naredbe preko daljinskog upravljača, sve je znalo dosta kasniti. Jednostavno, daljinski upravljač nije dovoljno responzivan.

Foto: Danijel Lijović

To se posebno ispostavilo kada sam pokušao namjestiti jednu igru kroz ugrađeni internet browser. Htio sam za društvo namjestiti igru GeoGuessr. To je igra u kojoj navigirate kroz Google Maps pogađajući u kojoj se državi nalazite. Za tu je igru osnovno da se krećete kroz karte, a to se na Freestyleu uz korištenje daljinskog upravljača, a ne miša kao što bih to inače radio na računalu, pokazalo dosta nezgrapno i neučinkovito. Slika bi se često zamrznula i ukratko - brzo smo izgubili volju za igranje. Jednostavno, ovaj uređaj nije izgleda dizajniran i za gaming iskustva pa ga preporučujem jedino za gledanje filmova i serija.

Još jedna stvar, ako imate i Samsung televizor budite pažljivi s daljinskim upravljačem, jer će vam istodobno slati signal i na projektor i na televizor. Više puta mi se dogodilo da sam jednim klikom palio Freestyle, a gasio Samsungov televizor...

Foto: Danijel Lijović

Ukratko, dosta sam se zabavio isprobavajući ovaj projektor. No, nakon prvotnog entuzijazma, dosta sam se i živcirao navigirajući kroz dosadni i spori softver te ručno ispravljajući greške fokusa ili iskrivljenog kadra. Kada bi Samsung ispravio te bugove i pojeftinio uređaj, ovo bi mogao biti odličan proizvod. Sada, to još uvijek nije.

Foto: Danijel Lijović

PLUSEVI
Gotovo sve radi automatski

Projicira sliku na bilo koju površinu

Lijep dizajn i lagano kućište

Pristojna svjetlina

Dobar izbor instaliranih aplikacija

MINUSI
Gnjavaža s navigiranjem unutar softverskog sučelja

Kadar slike se ponekad sam od sebe ukosi

Autofokus se ponekad "zablesira"

Mogao bi biti jeftiniji

Nema ugrađene baterije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije