Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBER NAPAD

S 'pametnog' hladnjaka slali zlonamjerne e-mailove

hladnjaci
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, ilustracija
20.01.2014.
u 12:10

Riječ je o prvom zabilježenom slučaju upotrebe kućanskih uređaja u svrhe cyber-napada

Trend "pametnih" svakodnevnih uređaja, kao što su televizori i hladnjaci, ima svoje velike prednosti i može nam znatno olakšati život. Međutim, trend Internet of Things može prouzročiti i mnoge glavobolje.

Naime, sigurnosna tvrtka Proofpoint otkrila je da su mnogi pametni kućanski uređaji bili upotrijebljeni za veliki cyber-napad krajem prošle, odnosno početkom ove godine. Više od 750.000 zlonamjernih e-mailova poslano je s više od 100.000 uređaja kao što su routeri, televizori i najmanje jedan hladnjak.

Problem je u tome što su ti uređaji obično slabije zaštićeni od osobnih računala, laptopa i tableta, što ih čini lakšim plijenom za "otmicu" i zloupotrebu za slanje opasnih e-mailova. S obzirom na to da se očekuje kako će broj pametnih kućanskih uređaja u sljedećih nekoliko godina rasti, njihova će "ranjivost" predstavljati ozbiljan problem za vlasnike i mete cyber-napadača.

Ovaj konkretan napad dogodio se između 23. prosinca 2013. i 6. siječnja 2014. Metama, pojedincima i tvrtkama, slani su zloćudni e-mailovi u skupinama od 100.000, tri puta na dan. Više od 25 posto sadržaja, tvrde u Proofpointu, poslano je s uređaja koji nisu tipična računala. Riječ je o prvom zabilježenom slučaju upotrebe kućanskih uređaja u svrhe cyber-napada, iako, naravno, ne znači da se oni nisu i prije događali.

>> Sada su u modi nosivi internet, povezani dom i pametni auti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije