Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VAL NAPADA

Ruski hakeri napali stotine kompanija i organizacija, Microsoft otkrio koga su ciljali

Hakeri
Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
25.10.2021.
u 15:00

Ti su se napadi dogodili u sklopu šire kampanje ovoga ljeta, navodi Microsoft, dodajući da je obavijestio 609 korisnika između 1. srpnja i 19. listopada da su napadnuti

Agencija sa sjedištem u Rusiji, odgovorna za prošlogodišnji masovni kibernetički napad na tehnološku tvrtku SolarWinds, napala je još stotine tvrtki i organizacija tijekom posljednjeg vala napada na računalne sustave sa sjedištem u SAD-u, objavio je Microsoft.

Microsoft u tekstu objavljenom na svom blogu 24. listopada navodi da je Nobelium u posljednjem valu napada ciljao "prodavače i pružatelje" cloud usluga.

Ti su se napadi dogodili u sklopu šire kampanje ovoga ljeta, navodi Microsoft, dodajući da je obavijestio 609 korisnika između 1. srpnja i 19. listopada da su napadnuti.

Samo je mali postotak zadnjih napada bio uspješan, poručio je Microsoft za New York Times koji je prvi pisao o napadima.

Američki dužnosnici potvrdili su New York Timesu da je hakerska operacija u tijeku, a jedan neimenovani visoki dužnosnik administracije nazvao ju je "nesofisticiranom i neuobičajenom" i tvrdi kako se ona mogla spriječiti "da su pružatelji usluga u oblaku implementirali osnovne prakse kibernetičke sigurnosti".

"Ova nedavna aktivnost još je jedan pokazatelj da Rusija pokušava dobiti dugoročan, sustavan pristup raznim točkama u lancu nabave tehnologije i uspostaviti mehanizam za nadzor – sada ili u budućnosti – stvari važnih za rusku vladu", napisao je Microsoft.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije