Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Rusija testira preciznu tehologiju za blokadu Telegrama

Telegram, koji ima 200 milijuna globalnih korisnika i popularan je u zemljama poput Rusije i Irana, zabranjen je u Rusiji jer nije htio ispuniti sudski nalog da tajnim službama omogući uvid u kodirane poruke korisnika
30. kolovoza 2018. u 21:45 3 komentara 559 prikaza
Telegram aplikacija
Foto: Reuters/PIXSELL

Rusija eksperimentira s naprednom tehnologijom za blokadu individualnih internetskih servisa, nakon propalog pokušaja zatvaranja zabranjene usluge za razmjenu poruka Telegrama.

Facebook u Iranu i Rusiji Facebook prekinuo velike operacije manipuliranja

Telegram, koji ima 200 milijuna globalnih korisnika i popularan je u zemljama poput Rusije i Irana, zabranjen je u Rusiji jer nije htio ispuniti sudski nalog da tajnim službama omogući uvid u kodirane poruke korisnika.

Moskva još nije našla način da zatvori Telegram bez da poremeti ostali internetski promet.

Ruske vlasti pokušale su blokirati tu uslugu u travnju, ali su nehotice ruskim korisnicima blokirale pristup drugim internetskim uslugama, uključujući pozive na Viberu, cloud aplikacije za automobile Volvo i za videokamere Xiaomi.

Zbog toga su zaustavljeni pokušaji blokade Telegrama i ta je usluga još uvijek dostupna ruskim korisnicima.

turska i sad Erdogan: Turska će bojkotirati američke elektroničke proizvode

No, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor i tajna služba FSB testiraju sustave za precizniju blokadu individualnih usluga, pokazuju bilješke sa sastanka dužnosnika koji su raspravljali o tom planu.

Anton Pinčuk, suvlasnik ruske tehnološke tvrtke Protei, koji je prema bilješkama bio pozvan na sastanak, potvrdio je Reutersu da su testiranja u tijeku.

Dodao je da je njegova kompanija odbila u tome sudjelovati.

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • ranko75:

    Rusija nece da tolerira da se na njenoj teritoriji komunicira a da specijalne sluzbe u slucaju osnovane sumnje da se radi o kriminalu i opsanosti za bezbjednost zemlje ne moze pratiti promet za koji je sud odobrio pracenje, jer vlasnik ... prikaži još! telegrama, koji je rus ili bjelorus ne zeli da to specijalnim sluzbama da, dok je u isto vrijeme CIA dao sve kodove. Pravilno radi sto traze put da ga zablokiraju i nadam se da ce to uraditi a da ujedno ne ostete nista drugo.

  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    Ruska demokracija. Zabrani, zatvori, likvidiraj.