Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olimpijske igre budućnosti

Tokio 2020.: Roboti vodiči, automatski prevoditelji jezika, rekordni levitirajući vlakovi i umjetna meteorska kiša na otvorenju Igara

Japan
Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
1/2
08.09.2016.
u 16:15

Od Japana se očekuje da Olimpijske igre 2020. budu uigrane i tehnološki najmoćnije do sada

Budućnost je stigla, samo nije ravnomjerno raspoređena. Ta izjava slavnog pisca Williama Gibsona često se potvrđuje. Ako postoji jedna nacija koja tehnološki živi više u budućnosti od ostalih, to je zasigurno Japan.

Od Tokija i Japana svijet očekuje čuda u organizaciji i prezentaciji Olimpijskih igara 2020. Koliko se strahovalo da će Igre u Riju biti u kaosu, toliko se sada očekuje da Igre u Tokiju budu – uigrane do savršenstva i istovremeno tehnološki najmoćnije do sada. 

Ništa manje ne planiraju Japanci ni ostvariti. Upravo je Tokio 1964. svijetu donio revoluciju u masovnom javnom prijevozu uvođenjem slavnog Shinkansena, prvog superbrzog vlaka na svijetu. Sličan efekt Japanci priželjkuju ostvariti i ovog puta. 

Tokio je već ionako tehnološki iznimno razvijen grad. Željeznička stanica Shinjuku smatra se najprometnijom željezničkom stanicom na svijetu – kroz nju svakodnevno prođe 3,64 milijuna ljudi. Tokio je dom čak 13 milijuna ljudi, a opet je često pri vrhu svjetskih izbora kvalitete življenja.

Predstavit ćemo vam najzvučnije tehnološke planove i inovacije koje Tokio namjerava ostvariti. Ako uspije u svemu tome, doista će biti riječ o tehnološki najbogatijem sportskom događaju u povijesti. No ne namjeravaju trošiti neograničeno. Iako će i Tokio debelo premašiti prvotno planirani budžet od tri milijarde dolara (sada je na 4,5 milijardi), organizatori itekako paze da troškovi ne izmaknu kontroli i da sve ima svoju iskoristivu svrhu.

Zbog skupoće odustalo se od glamuroznog dizajna novog olimpijskog stadiona, a mnoga su natjecanja usmjerena na postojeće stadione i dvorane. Ekonomisti su davno izračunali da svaki organizator Olimpijskih igara probije početni budžet, i to za čak 100 posto! Gradonačelnica Tokija već je u Riju najavila da će sljedeće igre biti brižno organizirane.

– Smanjit ćemo emisije zagađenja, koncentrirat ćemo se na recikliranje i obnovljive izvore energije. Ključne vrijednosti bit će nam briga za okoliš i kontroliranje troškova – najavila je Yuriko Koike, a japanski premijer Shinzo Abe oduševio je svijet kao Super Mario na zatvaranju Igara u Riju. Jedva čekamo Tokio i 2020.! 

>> Tokyo Toy Show 2016.: Od čudovišta na solarni pogon do minijaturnih akvarija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije