Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Robot pokazao 5G funkcionalnosti

Primjenom transportnih tehnologija, omogućena je gigabitna povezanost otoka i povećana je pokrivenost mobilnom mrežom
08. lipnja 2018. u 22:29 2 komentara 426 prikaza
5G
Foto: Thinkstock

Uz pomoć Stemi robota, i to njegove nove verzije u Srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu Vipnet je predstavio nove 5G funkcionalnosti u mobilnoj mreži. Implementacijom novih transportnih tehnologija, omogućena je gigabitna povezanost otoka i uz korištenje 5G funkcionalnosti povećana je propusnost i pokrivenost mobilnom mrežom.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević ENT Tehnologija 5G treba biti strateški projekt države

– Vipnet nastavlja razvoj 5G transformacije, pa je kombinacijom širenja optičke infrastrukture napravljen i tehnološki iskorak u mobilnoj prijenosnoj mreži, temeljen na modernizaciji radio relejnih mikrovalnih sustava MIMO koji se koriste za ostvarivanje visokih telekomunikacijskih kapaciteta - kazao je Tomislav Makar, član uprave Vipneta za tehniku. Posebno je istaknuo izazove u mobilnom pokrivanju sub-urbanih i ruralnih područja.

– Dok u gradovima mobilna mreža nadopunjuje fiksnu infrastrukturu i dodatno olakšava svakodnevni rad i život, u ruralnim je krajevima ona jedini način da se dovoljno agilno dovede broadband i brzine predviđene Digitalnom agendom, ali i da se smanji postojeći digitalni jaz. Zbog toga je Vipnetova mobilna mreža trenutno čak i na većim kapacitetima i brzinama u ruralnim krajevima i na lokacijama gdje nema fiksne infrastrukture. Turistički orijentirana područja poput priobalja i otoka, poseban su izazov zbog značajnih kapacitivnih potreba. Vipnet ta područja pokriva inovativnim rješenjima preko radio relejnih veza koje donose gigabitne kapacitete do otočke telekomunikacijske infrastrukture – rekao je Makar.


5G 5G Koliko smo blizu 5G mrežama i gigabitnom društvu

Kako bi smanjili digitalni jaz i u edukaciji riječki startup Stemi predstavio je i svog robota nove generacije

– Stemi heksapod. Nova serija robota, koja je na hrvatskom tržištu od 24. svibnja, bitno je poboljšana u odnosu na prethodno izdanje, a osim novog dizajna veće su i otvorenije mogućnosti interakcije s robotom, jednostavniji je proces slaganja, bogatiji i zabavniji edukativni sadržaj. Koristeći senzore dodira robot se sada može programirati da reagira na škakljanje, a svoje raspoloženje može iskazati kroz šest raznobojnih lampica. Također, roboti će biti dostupni i u različitim bojama. Komponente su izrađene od materijala koji su pomno birani zbog veće sigurnosti, trajnosti i boljeg korisničkog iskustva.


– U našem virtualnom laboratoriju svatko može iskusiti stvaranje tehnologija i s inženjerima proći kroz tehnološku avanturu izrade robota od 3D modeliranja, matematike do elektrotehnike – ističe jedan od osnivača i prvi čovjek Stemija Marin Trošelj

5G Do 2020. godine Južna Koreja razvija 5G tehnologiju

Samsungov adut: Galaxy S9 donosi spoj blještavila zaslona i vrhunske kamere

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?