Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI REKORD

Robot od legića složio Rubikovu kocku za 3,253 sekunde

CubeStormer
Foto: Screenshot YouTube
1/2
17.03.2014.
u 14:43

CubeStormer 3 bio je 62 posto brži od dosadašnjeg rekordera, CubeStormera 2

Lego-kockice mogu se upotrijebiti u različite svrhe. Dvojica engleskih inženjera od legića su napravila robota CubeStormer 3 koji je ušao u Guinnessovu knjigu srušivši rekord u brzom slaganju Rubikove kocke, prenosi The Verge.

CubeStormer 3 složio je kocku za samo 3,253 sekunde, što je 62 posto brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda, koji je postavila druga generacija tog robota. CubeStormer 2 tada je srušio ljudski rekord, koji je prošle godine mladi Nizozemac Mats Valk postavio na 5,55 sekundi.

Osim Lego-kocki za gradnju robota korišteni su i motori i aktuatori, a za analizu i kontrolu zadužena je posebno izrađena aplikacija za Android na Samsung Galaxyju S4. Inženjeri David Gilday i Mike Dobson završili su projekt u svom slobodnom vremenu tijekom 18-mjesečnog razdoblja. Gilday je rekao da je najteži dio posla bilo fino podešavanje komunikacije između smartphonea i motora, a inženjeri sada rade na robotu koji bi još brže mogao složiti Rubikovu kocku.

>> Pumpovci uspješno i lako 'složili' i Rubikovu kocku!

>> Rubikova kocka rješiva u 20 poteza, ali ima 430 trilijuna krivih!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije