Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobilna robotika

Riječki roboti na testu: Poput čuvara nadziru zadani prostor

robot
Nel Pavletić/Pixsell
19.12.2011.
u 17:42

Riječ je o aplikaciji koja upravlja robotima. Treba joj jako velika propusnost podataka

Laboratorij za umjetnu percepciju i autonomne sustave Tehničkog fakulteta u Rijeci koristi se testnom mrežom T-Mobile LTE za ispitivanje mogućnosti aplikacije vezane uz zaštitu objekta ili lokacije mobilnim robotom. Kao jedna od najvećih prednosti upotrebe LTE-a u području mobilne robotike ističe se mogućnost komunikacije robota u stvarnom vremenu s obzirom na velike brzine prijenosa podataka koje LTE donosi.

Aplikacija određuje da robot nadzire određeni prostor te se kreće prema zadanoj strategiji koja je takva da robotovo kretanje nije lako predvidivo. Ova vrsta aplikacije zahtijeva stalnu vezu, veliku propusnost podataka, vrlo male latencije i iznimno stabilnu vezu zbog video i audiostreaminga te kontrole robota u stvarnom vremenu s bilo koje lokacije, što je uz upotrebu LTE tehnologije lako ostvarivo.

Komunikacija je u mobilnoj robotici među najvažnijim komponentama koje otvaraju nove mogućnosti i načine korištenja robota. Ugrađivanjem LTE USB podatkovnog uređaja na robot mogu se u stvarnom vremenu prenositi podaci prikupljeni od senzora, kontrolirati roboti s udaljenih lokacija...

Komentara 2

DU
Deleted user
23:28 23.12.2011.

I jednog dana dođe pljačkaš u trgovinu počne pljačkati kada iz ugla se pojavi taj robot sa topom od 30 mm. Ujutro vlasnik dođe pred trgovinu, a trgovina izgleda kao da je upravo u njoj izbiji trči svjetski rat.

Avatar Nikad robom
Nikad robom
11:30 27.12.2011.

smiješno... pa ljudi upravljaju vozilima na marsu u realnom vremenu... i to rade već godinama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije