Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunistički Linux

Razotkriven sjevernokorejski operativni sustav Crvena zvijezda

zvijezda
Foto: Mikhail blog
1/3
07.04.2010.
u 12:16

Bloger koji se identificira kao Mikhali tvrdi da se Crvena zvijezda u Sjevernoj Koreji može kupiti za 5 dolara. Operativni sustav predstavlja težnju te komunističke zemlje za razvijanjem svoje računalne tehnologije.

Sjevernokorejski operativni sustav Crvena zvijezda više nije nepoznanica za zapadni svijet jer su, zahvaljujući jednom ruskom studentu, detalji o njemu iscurili u javnost. Ruski bloger koji studira u Pyongyangu kupio je svoju kopiju "zvijezde" na ulici, a sve informacije o tom operativnom sustavu objavio je na svome blogu.

Bloger koji se identificira kao Mikhail tvrdi da se Crvena zvijezda Sjevernoj Koreji može kupiti za 5 dolara. Operativni sustav predstavlja težnju te komunističke zemlje za razvijanjem svoje računalne tehnologije, a upute za njegovu izradu dao je, a tko drugi nego predsjednik Kim Jong-il.

"Narodnjak" za dobrodošlicu

Baš poput Windowsa ili Linuxa, i Crvena zvijezda prilikom podizanja koristi glazbu dobrodošlice. Umjesto nekakve nedefinirane i nepoznate melodije koja će vam, ako je sami ne promijenite, poželjeti dobrodošlicu na zapadnjačkim operativnim sustavima, korisnici Crvene zvijezde će kad upale svoja računala slušati melodiju poznate sjevernokorejske narodne pjesme.

Ni kalendar u Crvenoj zvijezdi nije onakav na kakav smo mi navikli. On ne broji godine od Kristova već od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga zbog čega tekuću godinu ne broji kao 2010. već kao 99.

Crvena zvijezda bazira se na Linuxu (KDE sučelje), ali je vidljiv veliki utjecaj Microsoftovih programa, pogotovo u Officeu. Sustav sadrži i neke igre koje se mogu naći u Windowsima. Da bi se instalirao na vaše računalo, Red Staru je potrebno 15 minuta.

Web-preglednik nosi naziv "Moja zemlja"

Nije moguć izbor jezika jer je jedino što se nudi korejski. Kao zadani pretraživač Crvena zvijezda koristi Nenaru (Moja zemlja) koja je bazirana na Firefoxu, a svima je za početnu stranicu (Homepage) namještena stranica sjevernokorejske vlade.

Analiza vlade Južne Koreje govori da je u Crvenu zvijezdu ugrađen sustav za nadziranje aktivnosti korisnika. Bez obzira na razvoj vlastitog operativnog sustava, vrlo mali broj stanovnika Sjeverne Koreje posjeduje računalo, a još ih manje ima pristup internetu. Sadržaj na web-stranicama pod udarom je jake cenzure.

Komentara 6

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:09 08.04.2010.

Analiza vlade Južne Koreje govori da je u Crvenu zvijezdu ugrađen sustav za nadziranje aktivnosti korisnika. Kakva je ovo besmislica? Analiza vlade Južne Koreje???.

HA
hahhar
07:47 09.04.2010.

ima smisla, analiza provedena od južnokorejske vlade...

VO
VolimZagreb
04:15 13.04.2010.

Kreteni i jedni i drugi! Nije vrijedno ovih 5 minuta što sam potrošio na čitanje bezvezarije...i pisanje ovoga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije