Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WINDAYS19

'Ne možemo ni zamisliti potencijal koji donosi umjetna inteligencija'

WinDays19
04.04.2019.
u 10:49

Prema izvješću WEF-a za buduća radna mjesta čak 54 posto svih zaposlenika zahtijevat će prekvalifikaciju

Uvjeren sam da će AI biti definicijska tehnologija našeg vremena, koja će nam pomoći da riješimo probleme koje prije nismo mogli riješiti - od pomoći u sprečavanju nesreća u proizvodnom sektoru, do preciznijeg pristupa zdravstvenim i medicinskim pitanjima – kazao je Philippe Rogge, predsjednik Microsofta za regiju Središnje i Istočne Europe, na središnjoj svečanost konferencije WinDays19.

Tehnološka inovacija često stvari dotiče na potpuno drugačiji način. Henry Ford je rekao da će mu ljudi, ako ih pita što žele, reći da žele brže konje. Dao im je automobile. Slično je i s AI - ne možemo ni zamisliti nevjerojatan potencijal koji donosi, istaknuo je Rogge.

Umjetna inteligencija snažan je pokretač rasta. Kompanije s visokom stopom rasta već koriste umjetnu inteligenciju ili je planira uvesti u sljedećoj godini. 83% poslovnih lidera u regiji Središnje i Istočne Europe vidi digitalnu transformaciju kao priliku za rast, a prema istraživanju analitičke kuće McKinsey, digitalna ekonomija do 2025. godine hrvatskom BDP-u može donijeti 8,3 milijarde eura.

Prema posljednjem izvješću WEF-a za budućnost radnih mjesta, 54 posto svih zaposlenika zahtijevat će prekvalifikaciju. U promjenjivoj ekonomiji trebamo podržati ljude na radnom mjestu čija će se radna mjesta promijeniti i osigurati da se mladi ljudi pripreme za radno mjesto sutrašnjice.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, iznijela je dvije zanimljive demonstracije uporabe AI u tvrtki Atlantic grupa, s kojom Microsoft uspješno surađuje i testira razvoj inovativnih tehnologija. Uz navedene platforme uspješno su optimizirana radna mjesta zaposlenika Atlantic Grupe.

Prvi je primjer QnA Maker, uz pomoć kojeg se može kreirati nekoliko chatbot može preporučiiti proizvode iz sektora hrane prema preferencijama korisnika. Usto primjenom strojnog učenja chatbot se jednostavno nadograđuje. Sustav ima uključenu i opciju lociranja geolokacije korisnika što omogućuje funkcionalnost bota da preporuči najbližu ili najprikladniju lokaciju trgovine. Druga funkcionalnost je pretraga, najnovija funkcionalnost servisa koja se može implementirati na web stranicu ili aplikaciju.

Na okruglom stolu, pak, na kojem su sudjelovali Haydn Shaughnessy, ekonomist, konzultant i autor, Anke den Ouden, direktorica Microsofta za regiju Multi-Country Srednje i Istočne Europe, Tomislav Car, direktor tvrtke Infinum, Luka Abrus, direktor tvrtke Five i Samir Baručija, direktor istraživanja i razvoja kompanije Signify.

Haydn Shaughnessy je u razgovoru o umjetnoj inteligenciji zaključio kako je jedan od najvažnijih zadataka umjetne inteligencije zamijeniti ljudske intervencije u inovacijama, kako bismo se sami mogli više usredotočiti na rekonstrukciju društvenih elemenata rada.

Anke den Ouden je pak istaknula kako u Hrvatskoj postoje brojni primjere inovacija i promjena poslovnog modela. - Proveli smo prvu implementaciju kolaboracijskog okruženja u PBZ prije četiri godine - od tad su velike banke u Hrvatskoj slijedile taj smjer, a isto se dogodilo sa osiguranjem, proizvodnjom, prijevozom itd. Naša cloud platforma bila je temelj za razvoj prilagođenih rješenja koja su mijenjala različite odjele i poslovne procese – sva ta rješenja razvijali smo s partnerima, tvrtkama Infinum, SPAN, Agrivi, i brojnim drugima, kazala je den Ouden.

Na konferenciji WinDays19, koja traje do petka tradicionalno je održana i humanitarna akcija, a ove godine ona je organizirana u korist Društva za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece Mali zmaj, čijoj je predstavnici Ivi Ivanišević uručeno 20.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji.

Heli centar u Krapinskim toplicama

Komentara 4

Avatar Tračalo
Tračalo
10:04 08.04.2019.

Umjetna inteligencija ne postoji. To o čemu oni pričaju je programirana inteligencija.

RI
ribar110
11:05 04.04.2019.

Neka meni sada kaže ta umjetna inteligencija gdje da nađem dobrog keramičara.Hitno mi treba i odmah plaćam na ruke.I zidar bi mi dobro došao ali keramičar mi baš hitno treba .

DO
domolub
11:38 04.04.2019.

,svima njima će ta umjetna inteligencija izaći na nos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije