Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće u cernu:

Prvi put uočena čestica koja se raspala na dvije

'cern_nnn_rad_131112'
''
13.11.2012.
u 21:09

Znanstvenici su detektirali i izmjerili frekvenciju čestice pod imenom Bs meson koja se raspala na dvije čestice pod imenom muon

Znanstvenici iz CERN-a, zaduženi za pokuse na velikom hadronskom akceleratoru, detektirali su jedan od najrjeđih procesa raspada subatomskih čestica – detektirali i izmjerili frekvenciju čestice koja je poznata pod imenom Bs meson, a koja se ubrzo raspala na dvije čestice koje su poznate pod imenom muoni. To je prvi put u povijesti da su fizičari registrirali taj proces i to na temelju standardnog modela fizike elementarnih čestica.

Mjerenja frekvencija tih čestica gotovo su se potpuno poklopila s frekvencijama koje za tu vrstu čestica predviđa standardni model. No još nema dovoljno rezultata i ne možemo govoriti o novom znanstvenom otkriću. Prvi rezultati tih mjerenja službeno su objavljeni na konferenciji koja se održala u Kyotu u Japanu. Istaknuto je da su ona zasad samo preliminarna te da istraživači još nisu skupili niti obradili dovoljno podataka.

Važno je da se ti početni rezultati poklapaju sa standardnim modelom, što dovodi u pitanje jednu od najpopularnijih teorija u novoj fizici –o "supersimetriji". Temelj je te teorije da sve subatomske čestice imaju svoje "superpartnere" čije postojanje tek treba dokazati.

Dokaz o postojanju "superpartnera" mogao bi ponuditi objašnjenje i razrješenje nekih misterija koje dugo muče fizičare poput prirode tamne tvari, nevidljive supstancije koja čini četvrtinu univerzuma.

Pobornici te teorije smatraju da se tamna tvar sastoji upravo od supersimetričnih čestica, a nadali su se da će hadronski akcelerator potvrditi upravo njihova predviđanja. Neki fizičari smatraju da rezultati najnovijih istraživanja ne ruše potpuno teoriju supersimetrije, ali je niti ne podržavaju.

>> Božja čestica otkrivena je u tunelu većem od Zagreba

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar emilsali
emilsali
21:26 13.11.2012.

da ja pojednostavim Crnau rupu Da bi ste dobili crnu rupu morate prvo da uradite nešto krajnje neobično. Ne, nije cveće, ni vino, nisu ni komplimenti … Morate prvo da urušite atom. Ne da ga POCEPATE, rasturite, razbijete … većeć da sve njegove “delove” spojite u jednu celinu. To nije lak zadatak, jer problem je u devičanskoj tvrdoglavosti elektrona. Koliko god da ga privlači proton udobno smešten tamo negde u dubini jezgra atoma, elektron neće tek tako da “padne” na njega. Femka se ama baš kao seoska mlada, i to tvrdoglava. Naterati elektron da se “sruši” u jezgro i kopulira sa protonom zahteva specijalne uslove za koje mi ne znamo u potpunosti kakvi su ali znamo da SUPER NOVE to rade odlično. Seks između elektrona i protona zahteva mnogo više od grube sile (gravitacije), recimo samo da su potrebni specijalni uslovi i mnogo kosmičkih “začina” jer to nije običan seks. Posle ovog seksa neće postojati ni elektron ni proton, nestaće zauvek u samoubilačkom orgazmu oslobađanja energije. Rezultat ovog, i bukvalno burnog, seksa je njegovo hermafroditsko visočanstvo - NEUTRON.

JA
jajan
21:54 13.11.2012.

Čim čim više ovi pametnjakovići ulaze u materiju, tim tim su svijesniji sve većih rupa u njihovom poimanju svijeta

JA
jajan
21:57 13.11.2012.

emilsali - tija si reć da za kopulaciju sa elektronom ne moraš bit jak i velik, već prvenstveno - tehničar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije