Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zasićenje

Prvi put u 20 godina pala prodaja pametnih telefona

pametni telefon
Foto: Thinkstock
28.04.2016.
u 08:29

Južnokorejski Samsung i dalje je vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona, premda mu je prodaja u prvom tromjesečju pala za 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje

Prodaja pametnih telefona pala je u prvom tromjesečju u svijetu za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 335 milijuna uređaja, što je prvi pad u povijesti tržišta pametnih telefona, izvijestila je tvrtka Strategy Analitics.

U izvješću, ta analitička kuća poručila je da je prvi pad prodaje pametnih telefona na godišnjoj razini od 1996. godine, kada se počelo razvijati moderno tržište pametnih telefona, posljedica zasićenja tržišta u Kini i opreza potrošača zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Južnokorejski Samsung i dalje je vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona, premda mu je prodaja u prvom tromjesečju pala za 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 79 milijuna uređaja.

Udjel Samsunga na globalnom tržištu pametnih telefona skliznuo je, prema podacima Stretegy Analiticsa, na 23,6 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 24 posto.

Još je oštrije pao udjel Applea, s lanjskih 17,7 na 15,3 posto tržišta, jer je prodaja njegova iPhonea u prvom tromjesečju potonula 16 posto na godišnjoj razini, na 51,2 milijuna uređaja.

Na trećem mjestu po prodaji pametnih telefona u svijetu zadržao se kineski Huawei, koji je u proteklom kvartalu prodao 28,3 milijuna uređaja i jedini među vodeća tri proizvođača zabilježio rast prodaje na godišnjoj razini – za 64 posto.

Zahvaljujući tome, njegov udjel na svjetskom tržištu pametnih telefona porastao je s lanjskih 5 na 8,5 posto.

>>Najbolji mobiteli koji stižu u 2016. godini

Komentara 2

JU
jurayy
11:08 28.04.2016.

Bilo je i vrime

Avatar nekakav
nekakav
11:34 28.04.2016.

a jeste portal, svaka čast. na jednoj te istoj stranici imate vijest o rastu dobiti samsunga radi dobre prodaje telefona, pa vijest o manjim prihodima applea radi manje prodaje telefona, da bi generalno u trećoj vijesti zaključili da prodaja telefonaa (pametnih, kojih drugih) pada... i onda šećer na kraju, samsungu prodaja telefona pala 4,5%.... mislim, 1. april je prošao, ovce su vani, još ih se ne šiša.... nije pala prodaja pametnih telefona, već su se ljudi opametili. uzmu jeftiniji mobitel, s njim izdrže i 3 godine, a onda kroz natezanje sa operaterima opet uzmu nešto ne preskupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije