Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noviteti

Prvi hrvatski 3D printer – Forcebook UltraPrint 3D

Forcebook UltraPrint 3D
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
19.05.2014.
u 20:50

Originalne darove, rezervne dijelove, razne figure i još mnogo toga printa prvi hrvatski 3D printer tvrtke HGspot

Forcebook UltraPrint 3D prvi je printer koji će se od četvrtka moći kupiti u Hrvatskoj, u trgovinama HGspota. Tvrtka je u razvoj uređaja uložila godinu i pol, a sva istraživanja, razvojne faze, testiranja, dizajn i kontrola kvalitete provedeni su u Hrvatskoj, dok je hardver uređaja proizveden u suradnji s kineskim partnerima, rečeno je na jučerašnjem predstavljanju 3D printera.

Forcebook UltraPrint 3D može isprintati gotovo sve do maksimalnih dimenzija 225 mm x 145 mm x 150 mm. Nacrti se mogu skinuti s interneta, ali i sami kreirati. Za sve koji će uređaj koristiti uz računalo dolazi i poseban istoimeni program koji služi za pripremu modela koji se žele isprintati te za namještanje načina ispisa. Uz to, između ostaloga, dolazi i prvo punjenje – jedan bubanj s ABS punjenjem za print (debljine 1,75 mm), dok svako novo punjenje stoji 289 kuna.

Forcebook printer omogućava „fizičku“ realizaciju svake ideje i to ga čini tehnologijom tzv. „aditivne manufakture“, odnosno slaganja sloja po sloj topljene plastike koja u konačnici daje gotov produkt. Printeru se može zadati gustoća slojeva te samim time i preciznost izrade. Za sada ovi strojevi mogu printati predmete u jednoj boji. Modeli mogu biti monolitni (iz jednog dijela) ili se mogu slagati iz više dijelova. Moguće ga je namjestiti od 0,15 mm do 0,4 mm. Ako je riječ o većim objektima, predviđena je izrada iz više dijelova. Jednostavniji modeli printaju se oko deset minuta, a zahtjevni i oko 30 sati. Jamstvo na uređaj je godinu dana, uređaji se servisiraju u Zagrebu. Kako je izjavio je Saša Lončar, direktor tvrtke HGspot, u ovoj godini nadaju se prodaji bar 200-tinjak komada printera koje i sam smatra isplativim uređajem, a u budućnosti će, vjeruje, i pružati usluge printanja.

3D printeri danas se primjenjuju u gotovo svim granama modernog društva – medicini, modi, autoindustriji, aeronautici, arhitekturi... Maloprodajna cijena Forcebook UltraPrint 3D uređaja je 6999 kuna i moguće ga je pronaći u svim poslovnicama HGspota.

>> Za deset godina 3D printeri moći će načiniti srce za transplantaciju

Komentara 5

DU
Deleted user
21:44 19.05.2014.

Nije loše. No ja ću ipak pričekati da cijena malo padne. Inače, sve pohvale

MA
majeltomoguce
09:56 20.05.2014.

Uvijek će taj printer imati stigmu:"To su oni koji kopiraju Facebook!" To ozbiljne firme ne rade! Još ste logo prikazali u plavoj boji ... niste originalni!

Avatar fidelio
fidelio
08:25 21.05.2014.

@majeltomoguce Facebook je osnovan 2004. Forcebook brand je prisutan negdje tamo od 2000, kad su još postojali brandovi laptopa kao Gericom, NEC i slični. Tako da o kopiranju riječi nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije