Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Prve generacije specijalista za branšu koja zgrće milijarde prihoda upisuju se na hrvatska visoka učilišta Foto: Ilustracija Kristina Franić

Prve generacije specijalista za branšu koja zgrće milijarde prihoda upisuju se na hrvatska visoka učilišta

Hrvatska visoka učilišta upisuju prve generacije specijalista za IoT - stručnjaka za razvoj senzora i softvera koji omogućuju uređajima da se neometano povežu s drugim sustavima
03. rujna 2021. u 19:05 2 komentara 2056 prikaza

Data inženjer, specijalist za digitalnu transformaciju, inženjer za obnovljivu energiju, specijalist za umjetnu inteligenciju i strojno učenje, projektni menadžer, inženjer 3D tiska, menadžer etičke nabave, dizajner korisničkog iskustva, specijalist za IoT... Prije dvadesetak, tridesetak godina ta bi zanimanja zvučala kao da su izlistana iz nekog SF filma o znanstvenicima iz budućnosti. No to su danas zapravo neka od “zanimanja budućnosti” koja će postati sve traženija, ma koliko mi malo znali o tome. Ovom prilikom pozabavit ćemo se detaljnije jednim od njih kao oglednim primjerom onoga što nas čeka. Riječ je o specijalistima za IoT.

Zagreb: Tužni prizor ispred ulaza gdje je otac ubio troje djece
STRUČNJACI ZA VEČERNJI
Psihijatar: U cijeloj karijeri nisam vidio ovakav zločin. To je paranoja ljubomore
German Chancellor meets Croatian Prime Minister
SATIRIČNI PREGLED TJEDNA
Zoku je odmah nazvala Angela da ga pita je li on predsjednik Hrvata u Njemačkoj
76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York
PREDSJEDNIK U SAD-U
Stručnjaci o Milanoviću u New Yorku: 'Prvi put u povijesti ovo čujemo, čekali smo 20 godina'
  • Deleted user:

    Nema se tu sto posebno studirat. Nauci programirat i upoznaj se sa IT mrezama i to je to. Te se stvari uce na bilo kojem tehnickom faksu.

  • jovicamod:

    I iz ovoga će izaći štreberi koji neće imati pojma kako i što raditi, jer kod nas na učilištima gotovo da i nema prakse. Uostalom, odavno se za razvoj "softvera" ne treba ići studirati. Samo, eto, kod nas je uvijek ... prikaži još! bitan papir, a ne znanje.