Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trio fantastico

Prvaci robotike osmislili su pametna kolica

inovatori
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
09.04.2016.
u 17:49

Ekipa mladih inovatora bila je druga na natjecanju Ideja godine, a odmah zatim osvojila i peto mjesto na natjecanju u Innsbrucku

Na finalu natjecanja u inovacijama Ideja godine drugo je mjesto osvojio inovativan koncept stvoren u Ludbregu. Među 60-ak prijavljenih tim Trio fantastico zauzeo je drugo mjesto. Voditelj projekta Antonio Vlahović, voditelj tehnologije Ivan Jovanović i voditeljica poslovnog plana Emilly Zember učenici su Srednje škole Ludbreg.

Također, Ivan i Antonio sudionici su svjetskog natjecanja u robotici koje se održava krajem lipnja u Leipzigu. Osvojili su prvo mjesto na regionalnom natjecanju Hrvatske, isti uspjeh ponovili su u drugom kolu Hrvatske robotičke lige koje se održalo u veljači u Ludbregu. Drugo je mjesto osvojeno konceptom pametnih invalidskih kolica.

– Nakon jednog predavanja o osobama s invaliditetom shvatio sam s kolikim se oni preprekama u svakodnevnom životu suočavaju, stoga sam smatrao da bismo kroz ovaj projekt trebali poraditi na ideji kojom ćemo poboljšati kvalitetu njihova života. Ivan i ja razgovarali smo, budući da se bavimo robotikom, kako bi bilo da na invalidska kolica ugradimo ultrazvučne senzore i time bismo spriječili udarac u prepreku. Mentor nam je predložio da napravimo ta kolica još mobilnijima, tako da bi se ona mogla kretati niz stepenice. Takav pristup omogućavaju nam ugrađene gusjenice – kaže Antonio Vlahović. Projekt je trajao četiri mjeseca intenzivnog rada.

– Ne treba danas učenike forsirati previše prema teorijskom, već prema praktičnom znanju. Recimo, Ivan je sam nacrtao model invalidskih kolica u programskom paketu CATIA. Ima tu dosta mjesta za napredak, i stručno i dizajnerski, ali to je njegov rad, nisam tu apsolutno ništa popravljao. Emilly je učenica prvog razreda zanimanja ekonomist, napravila je odličan poslovni plan, sudjelovala s dečkima u timu iako se nije poznavala s njima. Antonio je kao pravi voditelj projekta imao sve pod kontrolom, inače on je vrstan robotičar, sudionik svjetskog natjecanja robotike u Leipzigu, pa je odradio dio sa senzorima i tehnologiju rada senzora – kaže profesor Posavec. Ideja godine bila je prvi put da su sudjelovali na takvom natjecanju.

– Kako smo odmah nakon Zagreba i natjecanja Ideja godine krenuli u Innsbruck na otvoreno prvenstvo Austrije u robotici i osvojili 5. mjesto, nismo još ni tražili, a ni dobili ponude za realizaciju – govori Posavec. Koncept je logičan, no ne i jednostavan za izvedbu. Kolica zaobilaze prepreke s pomoću ultrazvučnih senzora koji su postavljena s prednje strane. Isto su tako potpuno mobilna jer se s pomoću gusjenica penju niz stepenice. – Mislili smo i na korisnika, kako se kolica “penju” po kosini stepenica, sjedalo se podiže prema gore kako bi se omogućilo korisniku da ugodno i ravno sjedi. Svoju ideju vjerojatno ćemo patentirati – završava profesor Željko Posavec.

>>Djevojka zbog koje se mijenjao zakon diplomirala je s odličnim i već planira doktorat

>>Srednjoškolka dizajnirala vozilo na tragu Batmobila i letjelice iz Ratova zvijezda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije