Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

'Prometna učilica' - web aplikacija znanja iz prometne kulture

23. studenoga 2007. u 18:15 229 prikaza
teh-ucilica-txt.jpg
Foto: import

ZAGREB - Web aplikacija za poučavanje, učenje i provjeru znanja iz prometne kulture "Prometna učilica", koja će biti dostupna školskoj djeci u cijeloj Hrvatskoj, predstavljena je na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

Izrađena je radi postizanja kontinuiteta u edukaciji i sustavnog poučavanja djece prometnim pravilima, a svoj će školskoj djeci omogućiti upoznavanje s temeljima prometne kulture, prometnih propisa i poželjnog ponašanja u prometu. "Prometna učilica" je prilagođena uzrastu od 1. do 8. razreda i obrađuje dvije tematske cjeline - kretanje pješaka u prometu i vožnju bicikla, kroz poučne sadržaje i pitanja za provjeru znanja.

"Prometna učilica" bit će dostupna nastavnicima za prezentaciju i poučavanje u školi. Nastala je kao plod suradnje Učilice, Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, CARnet-a i Ministarstva unutarnjih poslova koje je stručno verificiralo sve njezine sadržaje. Autor Prometne učilice je tvrtka Markot.tel d.o.o.

"Prometna učilica" nalazi se na serverima Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARneta na web adresi http://ucilica.carnet.hr/prometna.

Korisničke podatke, korisničko ime i lozinku za pristup Prometnoj učilici daje administrator škole.

Potreba edukacije djece prometnim propisima nameće se već u najranijoj dobi, kako se mladi s prometnim odgojem ne bi susreli tek u 18-toj godini, kada se upišu u auto školu. Pri tome je vrlo bitno da se prometni odgoj uči kontinuirano i postupno, od jednostavnijeg prema složenijem, odnosno da djeca najprije usvoje ona znanja i vještine koja će im biti neophodna za njihovu dob.

Prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima važnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito. MUP već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Iako se broj nastradale djece u cestovnom prometu, u posljednjem desetljeću smanjio, odnosno bez obzira na pozitivne pomake, statistički pokazatelji i dalje upozoravaju. Prije su djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija.

(Hina)

Elipso