Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Proizvođači sami upozoravaju da gledanje 3D televizije nije zdravo

Jedino još Sony ne prilaže svojim 3D televizorima uputu o štetnosti za vid, iako su već objavili sličan tekst za igračku konzolu Playstation 3.
13. srpnja 2010. u 18:38 5 komentara 6 prikaza
Sony 3DTV
Foto: Ilustracija MAK

Možda svoj nećete gledati baš tako skoro, ali su do svih već morala doći ozbiljna upozorenja o tome da 3D televizija nije baš najzdravija za vaše oči. To čak, doduše sitnim slovima u doduše iznimno dosadnim i nepreglednim uputama za uporabu, pišu već i svi proizvođači takvih televizora.
Svi osim Sonyja, zamjećuje portal Ars Technica.

Odnosno, to o Sonyju nije potpuno točno: oni ipak u uputama za Playstation 3 imaju nekoliko rečenica koje kažu: "Nekome može postati neugodno (poput umora i peckanja očiju, mučnine) od gledanja trodimenzionalne slike ili igranja stereoskopskih 3D igara na 3D televizorima. Osjetite li tako nešto, odmah prestanite gledati ekran sve dok takva neugodnost prođe". No to je uputa za igraću konzolu. Njihovi televizori još ne nose takve upute, a i na tim igračkama zaostaju za konkurencijom, Nintendom.

Koliko je poznato, ostali proizvođači tih televizora poveli su se za medijima koji su pisali o štetnosti gledanja trodimenzionalne slike kroz naočale pa u upute stavljaju tekstove o lošim popratnim pojavama. Istina, ti tekstovi više izgledaju kao kakva pravnička ograda proizvođača od posljedica, nego iskren i koristan savjet kupcu.
Samsung tako piše: "Ne preporučujemo gledati 3D ako ste u lošem tjelesnom stanju, neispavani ste ili ste pili alkohol" kaže jedna rečenica, a druga da "gledanje televizije iz prevelike blizine na dulje vrijeme može štetiti vidu. Idealna je udaljenost od televizora barem tri visine ekrana. Preporučujemo da su oči gledatelja u visini sredine ekrana".

Ne govore mnogo o tome da se gledanjem virtualne TV-slike na način kako dosad gledamo TV-program može ozbiljno poremetiti koordinaciju između dva oka i oslabiti mišiće koji njima upravljaju, ali su se osigurali od tužbi ako se nekome zavrti u glavi od gledanja Shreka, pa padne niza stube i potom pomisli tužiti proizvođača za odštetu.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Agramer198:

  ma ja sam se odrekao te 3D tehnologije u kinu na jedno desetak godina dok ju malo ne srede, dosta mi je toga da svaki puta nakon takvog prikazivanja izlazim sa glavoboljom i sadržajem želuca u grlu...

 • Avatar commentator
  commentator:

  Hvala, hvala dragi novinari, iako mi ovaj članak nedaje niš\' novog, toga sam bio svjestan i prije dok sam čitao članke o uvođenju tog \"revolucionarnog izuma.\" Ima još dio pučanstva koji znaju dobro filtrirati informacije i zadržati 3-5% korisnog i ostalo odbacit.

 • pluki:

  Onda je dobro da nemam love kao ni večina Hrvata za ovakve televizore, bar nečemo biti razroki narod.