Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti Damira Hoyke

Kratki tečaj mobilne fotografije - prilagođavanje ISO vrijednosti

Tečaj mobilne fotografije
Foto: Damir Hoyka
1/2
03.04.2018.
u 08:53

Ako želite dobiti maksimalno kvalitetnu sliku (s minimalnim šumom i maksimalnim detaljima), trebat ćete posegnuti za stativom i manualnim postavkama

Ne tako davno, izraz ''fotografirati po mraku'' zvučao je kao oksimoron, pa se čak koristio kao šala na račun autora fotografije na kojoj se ne vidi ništa osim crnila. Zahvaljujući današnjim smartfonima, ta šala više nije aktualna. Fotografiranje u slabim svjetlosnim uvjetima dovedeno je do razine spontanosti kojem sam se i sam začudio snimajući za ovaj blog, tako da je pronaći odgovarajući motiv bio pravi mali izazov.

Iako su mi za maksimalnu kvalitetu fotografije iz primjera bili neophodni manualni način rada i stativ, motivi koji su bili imalo bolje osvijetljeni od ovog (slaba ulična lampa u parku), omogućavali su smartfonu da ih snimi oštro i s prihvatljivom razinom šuma – na automatici i bez stativa! Hoćete li imati tu mogućnost, ovisit će o obilježjima kamere vašeg smartfona. Mogao sam to izvesti jer Samsung Galaxy Note 8 ima sve potrebno. Svjetlosna moć objektiva mu je 1:1.7, što znači da se vrlo malo svjetla upalog u objektiv izgubi na putu do senzora (1:1 značilo bi da nema gubitka). Objektiv žarišne duljine 4 mm mirnijoj ruci omogućuje snimanje brzinom zatvarača od 1/4 sekunde. Stabilizator slike ublažava zamućenje izazvano podrhtavanjem aparata, pa dopušta i dulje brzine od 1/4 sekunde. Dovoljan ISO raspon omogućuje registriranje i slabijeg osvjetljenja.

Foto: Damir Hoyka

Bez obzira na to dopušta li vam mobitel da pri slabom svjetlu snimite prihvatljivu fotografiju, ako želite dobiti maksimalno kvalitetnu sliku (s minimalnim šumom i maksimalnim detaljima), trebat ćete posegnuti za stativom i manualnim postavkama. Razlog će vam postati jasan pri pogledu na sliku uvećanog dijela tornja koji prikazuje rezultat automatskog načina rada bez stativa i manualnog sa stativom.

Maksimum kvalitete postići ćete na sljedeći način:

1. Postavite mobitel na stativ.

2. Odaberite Pro (Manual) način rada.

3. Postavite ISO vrijednost na 100 ASA. ISO vrijednost određuje količinu šuma na fotografiji, odnosno koliko će ''točkasta'' fotografija biti. Manja ISO vrijednost = manje šuma = oštrija slika = vidljivo više detalja.

4. Prilagodite brzinu zatvarača tako da na displeju vidite dobro osvijetljenu fotografiju. Ako vam displej ne daje točan prikaz, do prave brzine dođite metodom pokušaja. Snimanje na 100 ASA pri slabom svjetlu zahtijeva produljenje brzine zatvarača u područje podložno zamućenju slike zbog vašeg disanja i podrhtavanja ruke. To je razlog zbog kojeg trebate upotrijebiti stativ. Fotografija u primjeru snimljena je s 4 sekunde, na 100 ASA, s otvorom blende 1.7

5. Obratite pozornost na to da će stativ onemogućiti zamućenje slike izazvano pomicanjem fotoaparata prilikom okidanja, no neće spriječiti zamućenje izazvano pomicanjem snimanog objekta. Znači, sve što vam se u kadru bude micalo tijekom vremena eksponiranja bit će mutno.

Tečaj mobilne fotografije
1/15

Komentara 3

DU
Deleted user
20:33 03.04.2018.

Zašto reklamirati Samsung galaxy 8 mobile?! Ako se želite baviti "fotografijom" bez ozbiljnih fotografskih kamera" ne možete se upuštati u neke ozbiljne poslove, kao i kvalitetnim Kompjuterom i Photoshoop-om? Nekada se, (za danas ne znam) na Grafičkom fakultetu izučavala fotografija 2 semestra? Ipak treba naučiti onove pa onda uzeti profi opremu?! Ovako, možete dobiti krasne slike, no njihova je vrijednost upitne vrijednosti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije