Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORRISOV CRV

Prije točno 33 godine dogodio se prvi hakerski napad koji je skoro uništio internet

Hakerski napad
Press Association/PIXSELL
02.11.2021.
u 08:58

Robert Tappan Morris kao student osmislio je program kojim je htio izbrojiti sva računala na internetu, no nije znao da će zbog toga ući u povijest

Prije točno 33 godine, Robert Tappan Morris skoro je slučajno uništio cijeli internet.

Naime, on je tada imao 23 godine i studirao je na sveučilištu Cornell te je htio doznati koliko je velik tadašnji internet.

Zbog toga je osmislio program kojemu je bio zadatak da putuje od jednog računala do drugog te da šalje signal na njegovo računalo koje bi potom zbrajalo te signale. Na taj je način Morris htio izbrojiti sva računala na internetu.

 

Njegov crv u pohod je krenuo 2. studenoga 1988. godine internetom s računalnog sustava MIT-a kako bi se zavarao trag autora, no brzo se ispostavilo da nije potpuno bezazlen.

Pogreškom se mogao naseliti na isto računalo više puta te bi svaki put usporavao njegov rad sve do točke kada bi računalo postalo potpuno neupotrebljivo.

Zarazio je oko šest tisuća računala, što je tada bilo mnogo jer je na internet u cijelome svijetu bilo spojeno tek oko 60 tisuća računala.

Morrisov crv uzrokovao je tada velike probleme u radu interneta te su oni potrajali nekoliko dana, a Morris je zbog crva završio i na sudu te je osuđen kao prvi haker.

Dobio je kaznu od tri godine nadzora, 400 sati društveno korisnog rada te 10.500 dolara novčane kazne.

Disketa s izvornim kodom za Morrisov crv i danas se čuva u Muzeju ''Computer History Museum'' u kalifornijskom Mountain Viewu, a Morris radi kao profesor na uglednom sveučilištu MIT.

Komentara 1

BR
brzizestok
09:24 02.11.2021.

Prije 30 godina u Hrvatskoj se dogodio HDZ, napad traje dan danas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije