Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA GODIŠNJICA

Prije 25 godina u prodaju je pušten Photoshop 1.0

Photoshop
Foto: Adobe
1/2
19.02.2015.
u 09:17

Adobe je 19. veljače 1990. godine u prodaju pustio prvu verziju danas najpoznatijeg softvera za obradu fotografija

Photoshop danas slavi 25. rođendan. Naime, 19. veljače 1990. godine Adobe je u prodaju pustio prvu verziju danas najpoznatijeg softvera za obradu fotografija, Photoshop 1.0. Ta prva verzija bila je dostupna samo za Macintosh, no u međuvremenu se proširila i na druge platforme i postala industrijski standard u svijetu digitalne obrade slike.

O ogromnoj popularnosti Photoshopa svjedoči činjenica da je ta "photoshopiranje" postao generički izraz za obradu fotografija uopće. S druge strane, Photoshop se kao najpoznatiji softver ponekad spominje i u negativnom tonu zbog pretjeranog uljepšavanja fotografija koje često rezultira nerealnim slikama, pogotovo u svijetu modela. Zloupotreba i loše korištenje Photoshopa često rezultira i bizarnim greškama od kojih su neke postale i slavne.

>> Adobe uvodi pretplatu za Photoshop i druge programe

>> TOP 10 beauty aplikacija koje morate imati

Komentara 1

Avatar nijeminišta
nijeminišta
13:46 23.02.2015.

"Photoshop se kao najpoznatiji softver ponekad spominje i u negativnom tonu zbog pretjeranog uljepšavanja fotografija koje često rezultira nerealnim slikama" - ovo je zaista bizarno razmišljanje - pod pojmom "fotošopiranje" nitko pametan ne misli na program photoshop, nego na lošeše izvedenu korekciju fotografije, bez obzira na program kojim je učinjeno. to je kao da netko okrivi program "word" za loše napisanu knjigu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije