Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnološki div

Prihodi Samsunga pali za 4 posto, rast dobiti usporen

Samsung
Foto: Reuters/PIXSELL
31.07.2018.
u 07:25

Operativna dobit porasla je, pak, za 6 posto, na 13,3 milijarde dolara

Samsung Electronics ostvario je u proteklom tromjesečju prihode od 52 milijarde dolara, 4 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je dobit kompanije porasla sporije nego što se očekivalo, što ukazuje da je niz rekordnih rezultata te kompanije pri kraju.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, dobit tog južnokorejskog tehnološkog diva dosegnula je u proteklom kvartalu 9,8 milijardi dolara, 2 posto više nego godinu dana prije.

To je manje od očekivanja analitičara i najsporiji rast zarade u više od godinu dana.

Operativna dobit porasla je, pak, za 6 posto, na 13,3 milijarde dolara.

Samsung
1/7

Analitičari kažu da posljednji rezultati najavljuju završetak niza rekordnih financijskih rezultata najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i monitora.

Samsung je tijekom cijele 2017. godine ostvarivao snažan rast zarade, zahvaljujući ponajviše snažnom rastu prodaje memorijskih čipova.

U proteklom tromjesečju segment proizvodnje poluvodiča ostvario je 10,4 milijarde dolara operativne dobiti, gotovo 80 posto ukupne operativne dobiti.

S druge strane, kvartalna dobit od pametnih telefona u proteklom je kvartalu pala jer je pala prodaja Galaxy S9, kao i drugih modela pametnih telefona, dok su troškovi marketinga povećani.

Tako je dobit tog segmenta iznosila oko 2,4 milijarde dolara, što je 34 posto manje nego godinu dana prije. To je najveći pad dobiti tog segmenta od prvog tromjesečja prošle godine.

„Izgledi za poslovanje memorijskim čipovima ostaju snažni, zahvaljujući snažnoj potražnji za serverima i PC memorijom, kao i uvođenju novih mobilnih proizvoda. Uvjeti na mobilnom tržištu vjerojatno će ostati izazovni u drugom dijelu godine zbog cjenovne konkurencije i novih proizvoda na tržištu”, navodi poslovodstvo Samsunga u izvješću.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice tog tehnološkog diva pala je u utorak na južnokorejskoj burzi oko pola posto.

„Samsung je već izgubio u cjenovnoj bitci s konkurencijom iz Kine na mobilnom tržištu, a kineski modeli predstavljaju veliku prijetnju i po dizajnu te snazi hardvera. To neće biti lagana igra za Samsung ako doista ne pogodi potrebe potrošača novim modelima pametnih telefona”, kaže Park Jung-hoon, portfelj menadžer u fondu HDC Asset Management.

>> 5 najboljih mobitela u 2017. godini

Komentara 1

VO
vorda400
08:05 31.07.2018.

To me uvijek zanimalo ove godine pad od 4% a prošle rast od 10% pa nije vrag da su potrošili sve te silne milijarde zarade od prošle godine pa eto sad se boje bankrota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije