Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Prihodi HT-a u prvom kvartalu rasli 3,4 posto

Doprinos Optima Telekom iznosio je 108 milijuna kuna, Iskon je pridonio s 94 milijuna kuna, dok je Combis donio 116 milijuna kuna što je rast od 45 posto u odnosu na godinu dana kada je bilo 80 milijuna kuna.
28. travnja 2016. u 09:37 3 komentara 666 prikaza
Davor Tomašković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U prva tri mjeseca prihodi Hrvatskog telekoma rasli su 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 1,67 milijardi kuna, što je najvećim dijelom rezultat povećanja prihoda u ICT dijelu poslovanja, dobrih rezultata u prodaji električne energije kao i povećane prodaje mobilnih uređaja, stoji u priopćenju HT-a.

EBITDA prije jednokratnih stavki je stabilna te iznosi 627 milijuna kuna, što je za 0,1 posto manje u odnosu na prošlu godinu, uz EBIDTA maržu od 37,5 posto. EBITDA marža manja je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 1,3 postotna poena uslijed povećanih prihoda iz dijelova s niskom profitnom maržom te povećanih investicija u tržišne aktivnosti. Neto dobit u prvom kvartalu 2016. godine iznosi 136 milijuna kuna, što je pad od 10,1 posto.

Prihodi od energije bili su veći za 8 milijuna kuna, odnosno 71,3 posto, u odnosu na prvo tromjesečje 2015., zahvaljujući većem broju korisnika od 29,5 posto.

Doprinos Optima Telekom iznosio je 108 milijuna kuna, Iskon je pridonio s 94 milijuna kuna, dok je Combis donio 116 milijuna kuna što je rast od 45 posto u odnosu na godinu dana kada je bilo 80 milijuna kuna.

Nakon što je u 2015. godini u razvoj infrastrukture uložio 1,47 milijardi kuna, HT nastavlja sa značajnim investicijama koje su usmjerene u tri ključna područja ~ razvoj mobilne i fiksne infrastrukture te povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, kapitalna ulaganja veća su za 41 milijun kuna, odnosno 15,2 posto, ističe se u priopćenju.

Pokrivenost 4G mrežom povećana je s 65 posto krajem 2015. na 66,4 posto krajem prvog tromjesečja 2016. a povećana je maksimalna brzina preuzimanja putem LTE mreže sa 225 Mbit/s na 262,5 Mbit/s. Omogućen je optički pristup u fiksnoj mreži za 184 tisuća kućanstava krajem prvog tromjesečja 2016. godine.

Kada se radi o mobilnoj mreži prihodi su povećani 31 milijun kuna, odnosno 5,1 posto, na 655 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2016. za razliku od istog razdoblja lani. Rast je ponajprije rezultat povećanih prihoda od prodaje uređaja, prihoda od postpaid usluga i ostalih prihoda od pokretnih komunikacija, dok su se prihodi od prepaid usluga smanjili. Baza korisnika mobilne mreže smanjila se za 0,4, posto, na 2.206 tisuća korisnika na kraju prvog tromjesečja 2016. Broj postpaid korisnika bio je veći za 1,9 posto. HT je uspio zadržati najveći udjel na tržištu pokretnih komunikacija s procijenjenim stabilnim udjelom od 47,1, stoji u financijskim rezultatima prvog kvartala.

Na kraju prvog tromjesečja 2016. ukupni broj pristupnih linija u fiksnoj mreži od 955 tisuća bio je za 7 posto manji nego na kraju prvog tromjesečja 2015., međutim došlo je do usporavanja pada, stoji u financijskim rezultatima.

U prvom kvartalu završen je i program zbrinjavanja radnika te je kompaniju napustilo 240 zaposlenika. A broj zaposlenih na kraju prvog kvartala iznosi 4.488.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima koje je u prvom kvartalu obilježio rast prihoda i stabilna EBITDA te zadržavamo naše objavljene financijske izglede za cijelu 2016. godinu. U nastavku godine bit ćemo i dalje usmjereni na investicije, poboljšanje korisničkog iskustva i inovativnost u ponudi naših proizvoda i usluga, kao i na striktnu troškovnu disciplinu. Novi koncept usluga - Magenta 1 koji smo nedavno lansirali, jedinstven je na hrvatskom tržištu te je zbog svoje inovativnosti jako dobro primljen kod korisnika. Uz daljnji razvoj takvih inovativnih proizvoda nastavljamo i s daljnjim ulaganjima u razvoj infrastrukture i našu tehnološku superiornost, koja je temelj za ponudu najkvalitetnijih usluga i najboljeg korisničkog iskustva“,naglasio je Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a.

>> Prihodi HT-a blago porasli, predložena dividenda od 6 kuna

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar links
  links:

  eto razloga da povećate ovu sramotnu dividendu od 6 kn!!!!!!

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Slabo nas derete, pa da nemate rasta..

 • Avatar DŠ.....
  DŠ.....:

  Magenta je duda varalica za naivne. Cijene su povećali, klijenti odlaze, ali su monopolisti pa ih to drži iznad vode. Po svemu ostalomu daleko su ispod europskoga prosjeka.