Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispričali se

Prevara! Nokia u reklami za Lumiju 920 koristila pravu kameru

Tramvaj
06.09.2012.
u 21:28

Sporni su kadrovi u kojima se demonstrira nova funkcija mobitela, optička stabilizacija slike (OIS)

Nokia se ispričala nakon što je otkriveno da su dijelovi reklame za Lumiju 920, koji izgledaju da su snimljeni kamerom tog smartphonea, zapravo snimljeni "pravom" SLR kamerom. Reklama prikazuje mladića i djevojku kako se voze na biciklima, dok mladić djevojku snima novim Nokijinim smartphoneom. No, odraz na staklu u jednom dijelu snimke otkriva da sporne kadrove nije snimio mladić, već snimateljska ekipa u kombiju s otvorenim vratima.

Reklamom se žele predočiti mogućnosti jedne od funkcija Lumije 920, takozavne optičke stabilizacije slike (OIS) koja bi trebala umanjiti mutnoću slike. Reklama je snimljena tako da se istovremeno prikazuju dva kadra, jedan snimljen s OIS-om. U Nokiji tvrde da OIS doista funkcionira, bez obzira što sporne snimke nisu snimljene samim mobitelom.

Nokia je na svom službenom blogu objavila ispriku poručujući kako je u reklami trebalo biti navedeno da sporni kadrovi nisu snimljeni kamerom mobitela.

"Ovo nije bilo snimljeno pomoću Lumije 920... Ispričavamo se zbog nastale zabune", napisala je urednica bloga Heidi Lemmetyinen. Na blogu su objavili drugu reklamu koja također daje usporedbu između kadrova, ovaj put snimljenih pomoću Lumije 920, s uključenim i isključenim OIS-om. Time žele poručiti kako je očito da OIS radi kako treba da razlika u kvaliteti postoji, unatoč varci u prvoj reklami.

Ovaj skandal dolazi u vrlo nezgodno vrijeme za finsku tvrtku. Ulagači su već prije sumnjali da će novi smartphone s operativnim sustavom Windows Phone 8 biti uspješan, što je pokazao i jučerašnji pad vrijednosti dionica za 8 posto. Danas, na dan predstavljanja, dionice su pale za još 6 posto.

Komentara 5

Avatar rimaz
rimaz
07:47 07.09.2012.

Tako velika i uspješna firma i da im ovo promakne ???!!! Vjerojatno da zato padaju, padaju,...

GO
Goldy
08:35 07.09.2012.

Dragi moj novinaru Vecernjeg lista.Dali je moguce da nisi sposoban niti napisati pravo ime ovoga telefona.Ili si mozda skola iz Srbije gdje sve prevode na samo njima razumijevan jezik.Nije LUMIJA dragi moj novinarcicu nego je LUMIA....

LE
lenger
10:25 07.09.2012.

Ništa novo, to svi rade, a Nokia se ispričala ne zato što su htjeli narod prevariti nego zato što su ih je narod uhvatio na djelu. Nakon ovakvih neuspjelih obmana ja se nadam da nikom neće past na pamet da kupi Lumiu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije