Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGLEDNIK I PRETRAŽIVAČ

Pretraga i početna stranica

Google sets up data removal webformA Google search removal request displayed on the screen of a smart phone, after Google was forced by European law to allow members of the public to apply to have old or outdated internet search data about themselves dele
Thinkstock
26.02.2018.
u 14:34

Početna stranica (home page) je web-stranica koja će se automatski otvoriti kada pokrenete web-preglednik. Primjerice, kada otvorite Google Chrome, automatski će se otvoriti Googleov pretraživač.

Moramo razjasniti još jedan termin: pretraživač. Nemalu zabunu unijela je praksa da se pod tim nazivom krije – preglednik (engleski: (web) browser), softver koji koristimo za pregledavanje internetskih stranica. Pretraživač ili tražilica (engleski: search engine) posebna je web-usluga koja služi za pretraživanje web-stranica.

Najpopularniji pretraživač je Google.

Početna stranica (home page) je web-stranica koja će se automatski otvoriti kada pokrenete web-preglednik. Primjerice, kada otvorite Google Chrome, automatski će se otvoriti Googleov pretraživač.

To može biti korisno - odmah možete potražiti ono što vas zanima -ali sve ovisi o vama - ako bolje odgovara vašim željama i potrebama, možete odrediti da početna stranica bude ona koju najčešće gledate i najviše volite, primjerice vecernji.hr.

Ili pak možete odabrati da vam se automatski otvara stranica koju ste posljenju učitali - kao što se na televizoru, kada ga uključite, automatski prikazuje TV kanal kojeg se posljednjeg gledali. 

No da se vratimo na pretraživač/tražilicu: njegovo korištenje je maksimalno jednostavno - premda i za to postoje savjeti i trikovi koji štede vrijeme.

Za početak, ne morate se truditi da sve napišete savršeno točno, bez 'tipfelera'. Googleova tražilica je dovoljno (umjetno) inteligentna i 'obrazovana' tako da će sama prepoznati greške i predložiti rezultate koje ste željeli.

Primjerice, ako u Googleovu tražilicu upišete 'grefka' umjesto 'greška', Google će svejedno prikazati rezultate za grešku. Pritom će napisati 'Jeste li mislili: greška'.

Stoga, nemojte gubiti vrijeme trudeći se da sve što upišete bude gramatički i pravopisno ispravno. To vrijedi i za velika i mala slova: u većini slučajeva, Google ih ignorira.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pavel1001
20:26 26.02.2018.

svaka čast na članku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije