Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 64. GODINI

Preminuo Matti Makkonen, 'otac SMS-a'

Matti Makkonen
Foto: Screenshot Youtube
30.06.2015.
u 18:30

Matti Makkonen, finski inženjer koji je prozvan ocem SMS-a zbog svoje uloge u razvoju tog oblika komunikacije, preminuo je u 64. godini nakon bolesti, prenosi BBC.

Makkonen je 1984. godine predložio koncept slanja poruka putem mobilnih mreža, ali je često skromno isticao da nije sam osmislio tu tehnologiju. U povodu 20. godišnjice slanja prvog SMS-a 2012. godine rekao je da je njezin razvoj bio rezultat zajedničkog rada te da je Nokia pomogla popularizirati tu uslugu.

- Smatram da je pravo pokretanje te usluge bilo kada je Nokia predstavila prvi telefon koji je omogućio lako pisanje poruka - rekao je Makkonen. Riječ je bila o Nokiji 2010 predstavljenoj 1994. godine.

Jarmo Matilainen, direktor tvrtke Finnet Association koji je radio s Makkonenom tijekom posljednjih nekoliko godina, rekao je da je Makkonen bio velikan mobilne industrije.

- To je vrlo tužno. Baš je trebao otići u mirovinu i trebao je imati još mnogo godina pred sobom - rekao je Matilainen.

>> Preminuo otac legendarnog Iskrinog telefona!

>> Preminuo Ray Dolby, izumitelj zvučnih sustava Dolby

Komentara 1

FI
Fisherman
20:46 30.06.2015.

Sto nije prije nego je izmislio sms.Unistio je nekoliko generacija djece i mladih....unistio drustveni zivot,zabave,posjecivanja,a napose i neka prijateljstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije