Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MWC Barcelona

Preklopni i smartfoni koji 'idu' na 5G u fokusu svjetskog sajma mobilne industrije

Huawei Mate X
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.02.2019.
u 20:26

Preklopni mobitel Huaweija koji podržava 5G mrežu koštat će 2300 eura i za sada je tek demonstracija moći ovog kineskog tehnološkog diva

Pozornicu svjetskog kongresa mobilne industrije koji se ovih dana odvija u Barceloni potpuno su zauzeli proizvođači mobitela. Glavna atrakcija bila je Huaweijeva inovacija – preklopni mobitel, svojevrsni hibrid mobitela i tableta, koji je ujedno bio i odgovor Samsungu na njegov preklopni uradak predstavljen netom prije MWC-a, ali u San Franciscu.

Druga značajka u kojoj se utrkuju svi koji proizvode smartfone jest da podržavaju novu generaciju mobilnih mreža ili 5G. Tako su svoje uzdanice koje to već mogu ili će moći do sredine godine najavili Huawei u preklopnom modelu, Xiaomi, Oppo i LG.

Huawei Mate X
1/4

Upravo 5G bio je dominantna tema gotovo svih predavanja i okruglih stolova. Naime, nalazimo se u godini koja bi trebala početi pravu tranziciju na potpuno nove tehnološke razine. Ovoga puta u igri je puno više negoli samo puki prelazak na “malo” bolju tehnologiju, koja je pri tome malo brža i kvalitetnija.

Tehnologija 5G pokrenut će jedan sasvim novi svijet, onaj u kojem je sve povezano, i to u gotovo realnom vremenu što znači da će niknuti novi poslovi i novi poslovni modeli, ali i jedan novi spektar usluga. Do sada smo pratili mobilne tehnologije u kontekstu povezivanja ljudi, a sada stupamo u područje u kojem je riječ o povezivanju stvari i uređaja, njihovoj međusobnoj komunikaciji, odnosno sveopćoj internetskoj povezanosti. Uz 5G tehnologiju, internet stvari i umjetna inteligencija u sustavima i uređajima doći će do pravog izražaja.

Stoga ne čudi da je ova godina u tehnološkom smislu godina 5G-a. Utrka za 5G prvaka počela je i okrutna je.

Za sada vodi Kina, druge su Sjedinjene Američke Države, dok se Europa koprca oko regulativa, koncesija i ostalih birokratskih nedorečenosti te uredno sjedi na trećem mjestu svjetskog tehnološkog razvoja. Prelazak na 5G pitanje je velikih ulaganja operatora koji donose nove mogućnosti. Telekomi koji egzistiraju na domaćem terenu mogli bi učiniti taj iskorak, tehnološki su već testirali mogućnosti mreža, ono što čekaju su podjela koncesija, ali i pravo poslovno okruženje koje će im omogućiti investiranje.

VIDEO Elegantni izgled Samsung Galaxy Folda:

Ključne riječi

Komentara 3

FM
fmihoci1
22:17 26.02.2019.

... malo informiraniji znaju, a neki su odavno već kupili: .... model "M", preklopni telefon, kina, ZTE ....

GE
generacija57
20:57 26.02.2019.

Skynet dolazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije