Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Predugo traju: Pada globalna prodaja tableta

Analitičari IDC-a ističu da vlasnici tableta ne zamjenjuju stare tablete novima često kao u prošlosti
31. listopada 2015. u 22:00 3 komentara 785 prikaza
tablet
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Globalna prodaja tablet računala ponovo je smanjena u trećem tromjesečju budući da kupci odgađaju nabavu ili se okreću alternativnim uređajima, pokazalo je novo istraživanje. U razdoblju od srpnja do rujna isporučeno je ukupno 48,7 milijuna tablet računala, što je 12,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće specijalizirane tvrtke za istraživanje tržišta IDC. Time je trend pada isporuka nastavljen četvrto tromjesečje zaredom. Analitičari IDC-a ističu da vlasnici tableta ne zamjenjuju stare tablete novima često kao u prošlosti.

Neki se također okreću pametnim telefonima s velikim zaslonima, takozvanim “phabletsima”, ili pak laganim osobnim računalima, od kojih neka imaju odvojive tipkovnice. “I dalje dobivamo povratne informacije da korisnici tableta koriste te uređaje dulje od četiri godine”, kaže analitičar IDC-a Ryan Reith. “Vjerujemo da tradicionalni tableti imaju svoje mjesto u svijetu osobnih računala. Međutim, kako nastavlja rasti broj korisnika pametnih telefona, a uređaji postaju veći i dobivaju dodatne funkcije, teže je argumentirati potrebu za manjim tabletima. Obujam pošiljaka smanjuje se četiri tromjesečja zaredom pa se čini da je tržište u tranziciji”, pojašnjava Reith.

Apple je 2010. de facto kreirao tržište tableta svojim iPad-om a vodeću je poziciju po broju isporučenih uređaja zauzeo i u trećem tromjesečju, iako mu se tržišni udio smanjio na 20,3 posto, a broj prodanih iPad-a za 19,7%, objavio je IDC. Na drugom je mjestu južnokorejski Samsung s tržišnim udjelom od 16,5 posto i osam posto isporučenih uređaja, što je 17% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Treće je pripalo kineskom Lenovu s tržišnim udjelom od 6,3%, četvrto tajvanskom Asusu s 4%, a peto kineskom Huaweiju s 3,7% udjela.  

>>Google predstavio nove mobitele iz serije Nexus i tablet Pixel C

>>Epsonov POS pisač za sva tablet računala

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • krademkoHDZ:

    Nek smanje cijenu novih 70% pa će se kupovat, malo je blesana koji to kupuju samo da bi se vidilo kako imaju najnoviji. Većina nas kupi jednom i troši dok radi ok. A da je jeftinije možda bi i kupili ... prikaži još! novi. Zašto da dam svake godine za novi ipad milju eura kad mi i ovaj šljaka bar 5 god. dovoljno ispravno i brzo.

  • Menjik:

    A zašto bi ljudi mijenjali uredjaje, kad su im stari jos dobri i rade fluidno? Kapitalizam bi da se stalno trosi za nove stvari, iako to nije potrebno. Radije neka malo raspodjele bogatstvo na sironasne zemlje, i eto im novi ... prikaži još! pontencijalnih milijarda kupaca.

  • chemica:

    Urnebesan mi je bio prizor kada je lik sa svojim tabletom telefonirao! Dečko, koji to vrag držiš na glavi...Pazi da ti ne padne.