Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosječni vijek - oko 4 godine

Predugo traju: Pada globalna prodaja tableta

tablet
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.10.2015.
u 22:00

Analitičari IDC-a ističu da vlasnici tableta ne zamjenjuju stare tablete novima često kao u prošlosti

Globalna prodaja tablet računala ponovo je smanjena u trećem tromjesečju budući da kupci odgađaju nabavu ili se okreću alternativnim uređajima, pokazalo je novo istraživanje. U razdoblju od srpnja do rujna isporučeno je ukupno 48,7 milijuna tablet računala, što je 12,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće specijalizirane tvrtke za istraživanje tržišta IDC. Time je trend pada isporuka nastavljen četvrto tromjesečje zaredom. Analitičari IDC-a ističu da vlasnici tableta ne zamjenjuju stare tablete novima često kao u prošlosti.

Neki se također okreću pametnim telefonima s velikim zaslonima, takozvanim “phabletsima”, ili pak laganim osobnim računalima, od kojih neka imaju odvojive tipkovnice. “I dalje dobivamo povratne informacije da korisnici tableta koriste te uređaje dulje od četiri godine”, kaže analitičar IDC-a Ryan Reith. “Vjerujemo da tradicionalni tableti imaju svoje mjesto u svijetu osobnih računala. Međutim, kako nastavlja rasti broj korisnika pametnih telefona, a uređaji postaju veći i dobivaju dodatne funkcije, teže je argumentirati potrebu za manjim tabletima. Obujam pošiljaka smanjuje se četiri tromjesečja zaredom pa se čini da je tržište u tranziciji”, pojašnjava Reith.

Apple je 2010. de facto kreirao tržište tableta svojim iPad-om a vodeću je poziciju po broju isporučenih uređaja zauzeo i u trećem tromjesečju, iako mu se tržišni udio smanjio na 20,3 posto, a broj prodanih iPad-a za 19,7%, objavio je IDC. Na drugom je mjestu južnokorejski Samsung s tržišnim udjelom od 16,5 posto i osam posto isporučenih uređaja, što je 17% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Treće je pripalo kineskom Lenovu s tržišnim udjelom od 6,3%, četvrto tajvanskom Asusu s 4%, a peto kineskom Huaweiju s 3,7% udjela.  

>>Google predstavio nove mobitele iz serije Nexus i tablet Pixel C

>>Epsonov POS pisač za sva tablet računala

Komentara 3

GI
Gips
12:36 01.11.2015.

Nek smanje cijenu novih 70% pa će se kupovat, malo je blesana koji to kupuju samo da bi se vidilo kako imaju najnoviji. Većina nas kupi jednom i troši dok radi ok. A da je jeftinije možda bi i kupili novi. Zašto da dam svake godine za novi ipad milju eura kad mi i ovaj šljaka bar 5 god. dovoljno ispravno i brzo.

ME
Menjik
10:04 01.11.2015.

A zašto bi ljudi mijenjali uredjaje, kad su im stari jos dobri i rade fluidno? Kapitalizam bi da se stalno trosi za nove stvari, iako to nije potrebno. Radije neka malo raspodjele bogatstvo na sironasne zemlje, i eto im novi pontencijalnih milijarda kupaca.

CH
chemica
12:52 04.12.2015.

Urnebesan mi je bio prizor kada je lik sa svojim tabletom telefonirao! Dečko, koji to vrag držiš na glavi...Pazi da ti ne padne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije