Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Poznati trener Redknapp govori kako IT mijenja način odlučivanja

O 10. konferenciji COMBIS razgovarali smo s Renée Saboti Slovenc, direktoricom konferencije, na kojoj će biti predstavljeni i novi startupi
28. rujna 2016. u 21:08 0 komentara 483 prikaza
renee combis

Hrvatska IT tvrtka COMBIS svake godine svoje partnere počasti godišnjom konferencijom. Ovogodišnja, jubilarna, deseta Combisova konferencija održat će se 13. i 14. listopada u Umagu. Tim povodom razgovarali smo s Renée Saboti Slovenc, direktoricom konferencije i voditeljicom Odjela marketinga i komunikacija.

Koji su bili najveći izazovi u organizaciji konferencija dosad?

Bilo je devet konferencija na različitim lokacijama, od Opatije, preko Novog Vinodolskog i Zadra, do Šibenika. A s prvim desetljećem opraštamo se na novoj lokaciji – u Umagu. Izazovi su se mijenjali. Tako je u početku glavni izazov bio približiti kolegama ideju, objasniti njezin značaj za razvoj COMBIS-a.

I da budemo potpuno iskreni, sama odluka o pokretanju konferencije nije bila ni laka, a ni brza. Tražila je preuzimanje odgovornosti, određenu dozu bezobraštine i hrabrosti, nesebičnu podršku i povjerenje svih direktora, na čemu sam im i danas neizmjerno zahvalna.

I, naravno, jako puno upornosti. U sljedećoj fazi razvoja fokus nam je bio usmjeren na unapređenja u organizacijskom dijelu, a posljednje četiri godine i u sadržajnom. Iz tog smo razloga i započeli s predavanjima stranih govornika koji, prema našem mišljenju, imaju što za reći i koji su se pokazali kao pun pogodak.

Koja vam je bila najdraža i zbog čega? Koji su trenuci koje možete izdvojiti? 

Stvarno su mi sve podjednako drage. Nije mi čak ni prva draža od ostalih, jer smo se trudili da svaka sljedeća bude inovativnija, originalnija, drukčija. Trenuci se uglavnom odnose na kolege, situacije, reakcije.

Tako svaka od konferencija ima neku anegdotu, trenutak za pamćenje, internu priču. Neću zaboraviti situacije poput rekordno brzog seljenja cijelog press centra preko noći zbog problema s klimatizacijom, presijecanje optičkog kabela i gubitak internetske veze uoči samog otvaranja, nestanak struje u cijelom gradu netom prije zatvaranja konferencije ili požar u trafostanici. To su nešto izazovnije minute ili sati, no pokazalo se da je nama sve rješivo pa se stvaraju novi ponosni trenuci.

Trenuci za pamćenje su i pohvale zahtjevnijih sudionika, za koje znam da nisu laki na pohvalama, ali imaju potrebu doći do nas i reći da su jako zadovoljni našim odabirom, sadržajem ili reakcijom. 

Leadership Akademija Leadership Akademija Dobar i uspješan vođa mora uvijek željeti više 07.07.2010., Trg bana Jelacica, Zagreb - U drustvu ili sami, cekanje tramvaja na glavnom zagrebackom trgu mladi cesto iskoriste za obrok s nogu. Unatoc cestim upozorenjima za izbjegavanje brze hrane, voce gubi bitku s bogatom ponudom privlacnijih stvari. Poslovanje bez početničkih grešaka Za hrvatske poduzetnike franšize su još uvijek bauk, svega je 12% domaćih Nenad Bakić NENAD BAKIĆ: Da Hrvate zamijenimo Singapurcima, imali bismo rast od 20 posto

Što nam pripremate za ovu godinu, koji gosti dolaze?

Jako puno truda ulažemo u dovođenje relevantnih stranih govornika. Tako su nam u posljednje tri godine glavni predavači bili Leonard Brody, Eddie Obeng i Fredrik Härén. Kako su dosad svi govornici plenarnog predavanja bili iz IT svijeta, ove smo godine odlučili napraviti odmak.

Dovodimo poznatog nogometnog trenera i bivšeg nogometaša Ujedinjenog Kraljevstva – Harryja Redknappa. U svom predavanju Redknapp će se osvrnuti na tehnologiju u svijetu sporta te na koje je sve načine IT utjecao na promjenu u donošenja odluka.

Osvrnut će se i na prilagođavanje promjenama koje su u svijetu sporta, mogli bismo reći, jedina konstanta. Očekujemo da nas inspirira na promišljanje o mijenjanju jer njegov je način promišljanja uvijek svjež, inovativan i zanimljiv, a ako zatreba – i rizičan.

Koja je glavna tema konferencije?

Krovna tema je Loading Evolution. Loading Change. Future Loaded. Naglasak je na promišljanju o budućnosti i promjenama jer promjene su danas u fokusu mnogih kompanija. Iz tog će nam razloga i Harry Redknapp govoriti o brzini promjena i prilagođavanju promjenama.

Osim toga, u sklopu konferencije predstavit ćemo i promjene koje smo sami pokrenuli unutar COMBIS-a. Naime, prošle godine počeli smo s Neostartup projektom, COMBIS-ovim internim startupom. Ideja Neostartupa bila je spojiti najbolje iz korporativnog i startup svijeta, stabilnost i svježinu.

Tako ćemo nakon lanjskog iFlighta ove godine predstaviti dva nova Neostartup projekta – Olive Manager i ERScheduler. Kolege studenti dobili su neprocjenjivo iskustvo rada na konkretnim projektima uz podršku mentora iz COMBIS-a, a sve zajedno ima i društveno koristan karakter jer će COMBIS aplikacije i donirati. Vjerujemo da ćemo predstavljenim potaknuti i sudionike konferencije na stvaranje nekih novih ideja za razvoj poslovanja.

>> Kako ćemo u budućnosti živjeti i raditi?

Tehnologija okosnica novih polsovnih vrijednosti

Koliko ste trendova tijekom devet godina predstavili i “gurali”?

– Stvarno svake godine nastojimo obraditi neku od relevantnih tema u ICT-u. Tako nam je prve godine fokus bio na sistem-integraciji kao ključnom elementu u optimizaciji. Znam da zvuči čudno. No, te davne 2007. značaj i mogućnosti sistem-integracije nisu bile toliko blizak pojam poslovnom svijetu kao danas. Ukratko, svih ovih godina nastojimo sudionicima približiti najnovije tehnologije, otkriti im načine kako da ih najbolje iskoriste u poslovanju i time postanu napredniji, fleksibilniji, konkurentniji. Želimo pokazati kako tehnologija može biti okosnica novih poslovnih vrijednosti. Dosadašnji rezultati COMBIS konferencije tvrde da smo u tome i uspjeli. Jer je u ovih devet godina više od 93 posto svih sudionika iskazalo namjeru za sudjelovanjem i na sljedećoj.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.