Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

'Povijest će ovo zapamtiti kao trenutak u kojem je digitalna transformacija iznenada ubrzala'

- Nema sumnje da je ova pandemija uzrokovala nesagledivu tragediju. Ali ovo je i ključan trenutak preokreta - poručio je CEO IBM-a Arvind Krishna
08. svibnja 2020. u 12:02 3 komentara 202 prikaza

Protekla dva mjeseca gotovo se cijeli svijet preselio online. Zbog koronakrize online servisi doživjeli su rekordne brojke, a posebice se to odrazilo u poslovnom svijetu jer su kompanije bile prisiljene čim više poslovanja prebaciti u online okruženje. I dok s jedne strane imamo veliku krizu zbog cijelog koronakaosa, s druge strane stvorila se i stvara se prilika za bolja rješenja u online povezanom svijetu. 

Ursula von der Leyen - predsjednica Europske komisije AI I EU Europa stvara pravila za primjenu umjetne inteligencije

- Ovo su izazovna vremena za sve nas. Istovremeno ohrabrujuće je vidjeti koliko se puno ljudi izdiglo i ostvarilo velike stvari. Vidimo masovnu mobilizaciju korporativnih mogućnosti. Nema sumnje da je ova pandemija uzrokovala nesagledivu tragediju. Ali ovo je i ključan trenutak preokreta. Povijest će sve ovo zapamtiti kao onaj trenutak u kojem je iznenada ubrzana digitalna transformacija i poslovnog svijeta i društva. Ovo je prilika za razvijanje novih rješenja, novih načina poslovanja i stvaranja novih partnerstva koja će donijeti koristi vašoj kompaniji, klijentima i korisnicima. I to se neće odraziti samo na danas, nego i u sljedećim godinama - poručio je novi CEO velike korporacije IBM Arvind Krishna u svom prvom velikom javnom obraćanju kao novi šef IBM-a otkako je tu funkciju napustila dugogodišnja CEO Ginny Rometty. 

Da se i sam brzo prilagodio u zadanim uvjetima, IBM je pokazao organiziravši svoju najveću godišnju konferenciju Think u posve online događaj koji je posjetilo preko 90.000 sudionika, uz gostovanja brojnih stručnjaka za AI, Cloud, Quantum... 

Krishna je u svom izlaganju istaknuo "dvije dominantne sile koje guraju razvoj digitalne transformacije" - hibridno računalstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju. 

IBM je objavio niz novih softverskih rješenja osnaženih umjetnom inteligencijom koja pomažu tvrtkama da automatiziraju svoju IT infrastrukturu kako bi bila otpornija na učestale promjene kao priliku za smanjenje troškova. Iskoristivši akviziciju Red Hata, IBM je sada lansirao biznis softver Watson AIOps koji funkcionira u okruženju različitih rješenja u oblaku, a sposoban je automatski otkriti, dijagnosticirati i reagirati na anomalije i poteškoće servisa u realnom vremenu. 

Umjetna inteligencija “ prilika za razvoj Hrvatska će biti onoliko dobra u AI-ju koliko se želi baviti tim potencijalom

- Tehnološke platformne su osnova za kompetitivnu prednost u 21. stoljeću. To je ono što će odrediti koliko brzo možete iskočiti i ponuditi nešto  novo, koliko dobro služite svojim klijentima i koliko brzo možete reagirati na krizu poput ove s kojom se danas suočavamo - zaključio je Arvind Krishna. 

Prošle godine IBM-ova akvizicija Red Hata bila je jedan od najznačajnijih događaja u globalnom biznisu IT sektora, a IBM je sada počeo izbacivati cijeli niz usluga kao rezultat te kupnje, ali i cijelog niza partnerstva s drugim svjetskim kompanijama.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar MaryLY98
  MaryLY98:

  w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

 • Avatar LauraEE79
  LauraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

 • Avatar SandraEE79
  SandraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b