Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Poslodavci smiju čitati mailove zaposlenika

Europski sud za ljudska prava dao je za pravo poslodavcu nakon otkaza radniku koji je privatno komunicirao u radno vrijeme
14. siječnja 2016. u 07:15 2 komentara 993 prikaza
kompjuter
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Poslodavci imaju pravo nadzirati privatne mailove i poruke svojih zaposlenika tijekom radnog vremena! Tako glasi presuda Europskog suda za ljudska prava koja je jučer donesena u slučaju Mihaija Barbulescua, rumunjskog inženjera koji je dobio otkaz nakon što je koristio Yahoo Messenger za privatnu komunikaciju u radno vrijeme.

M. Barbulescu je od 2004. do 2007. radio u sektoru prodaje, a poslodavac mu je naložio da putem Yahooa odgovara na pitanja klijenata. U srpnju 2007. obavijestili su ga da nadziru njegovu komunikaciju te da je prekršio kompanijina pravila i koristio servis u privatne svrhe. Dokaz je bio transkript na 45 stranica u kojem su bile poruke koje je izmijenio sa svojom zaručnicom. Barbulescu je tužio tvrtku za povredu privatnosti, a kada je izgubio na rumunjskom sudu, nastavio je pravdu tražiti na Europskom sudu.

No, za mnoge vrlo liberalna presuda, s objašnjenjem da nije nerazumno da poslodavac želi znati kako zaposlenici izvršavaju radne zadatke u radno vrijeme, donesena je u vrijeme burnih rasprava o sigurnosti na internetu i zasigurno će biti smjernica ostalim sudovima diljem EU zemalja, posebno onih koje su ratificirale Europsku konvenciju o ljudskim pravima, u sličnim predmetima, smatra britanski odvjetnik Michael Burd, a prenosi Bloomberg. Ne treba donositi opće zaključke, upozorava Burd, zaposlenici moraju biti svjesni ograničenja koja ima tvrtka u kojoj su zaposleni o pitanju korištenja društvenih mreža i servisa te ostalih komunikacijskih usluga za radnog vremena. Neki poslodavci odobravaju razumno korištenje svojih sustava, no neki ga u potpunosti zabranjuju. Inače, Hrvatska je ratificirala Europsku konvenciju još 1997.

>> Ne nasjedajte na prevare na Facebooku! O dijeljenju sadržaja vašeg profila odlučujete jedino vi

>> Novi bug: Poruke s GTalka stižu na pogrešne adrese!

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar Mima1
    Mima1:

    U današnje vrijeme, a pogotovo kod globalnih kompanija sasvim je uobičajeno da postoji mogućnost nadziranja korespondencije (e-mail). Svaki zaposlenik ima "svoju fajlu" u sjedištu tvrtke u kojoj su pohranjeni svi e-mailovi. Isto tako sasvim je normalno i u redu da ... prikaži još! se kompanijina sredstva ne koriste u privatne svrhe (pogotovo u radno vrijeme). Na žalost takvo je vrijeme da je Big Brother svugdje prisutan sviđalo se to nama ili ne. Iskreno rečeno čudi me što je čovjek potrošio svoje vrijeme i novac, kao i vrijeme suda s obzirom da je to bilo unaprijed osuđeno na propast.

  • sttipe:

    Izostavljenaa je jako bitna činjenica koja tekst čini gnjisnom laži. Izostavljena je činjenica da je koristio računalo u vlasništvu firme sa instaliranim softverom na njemu. Danas se mail šalje s vlastitog mobitela, i tako je tekst bezobrazna laž...Tako poslodavac samo ... prikaži još!mo može tražit sankcije zbog par minuta nerada...