Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMANJE GLAZBE

Popularni Appleov iTunes napokon dolazi i u Hrvatsku

glazba,slušalice
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
06.02.2014.
u 16:45

Prema direktivi EP, Hrvati će glazbu sa servisa moći 
skidati za oko dvije godine, a ZAMP se trudi dovesti ga u RH i prije tog roka

Legalno preuzimanje glazbe s interneta bit će dostupno svim Europljanima, objavio je Europski parlament nakon što je prekjučer usvojio direktivu o kolektivnom upravljanju autorskim pravima i dozvolama za internetsko korištenje glazbenih djela.

Hrvatska je jedina zemlja EU u kojoj nije moguće legalno kupovati glazbu u, primjerice, globalno popularnoj virtualnoj trgovini iTunes i stoga vijest iz Europskog parlamenta zvuči kao da bi to uskoro mogla promijeniti. No stručnjaci koji se bave autorskim pravima u Hrvatskoj kažu da pokušavaju dovesti iTunes u Hrvatsku i puno prije no što nova direktiva EP-a stupi na snagu, što se očekuje za nešto više od dvije godine.

Multinacionalne dozvole

ZAMP trenutačno pokušava riješiti pravnu zavrzlamu vezanu za svjetska i lokalna prava kako bismo doveli digitalne servise na naše tržište i tržište čitave bivše Jugoslavije. Mi smo u pregovorima – kaže Tomo Johannes in der Mühlen, član autorskog odbora ZAMP-a i vlasnik tvrtke za autorska prava IDM Music.

Nije postojao nijedan drugi razlog zašto ti servisi ne mogu doći u Hrvatsku, osim što smatraju da im je Hrvatska premala

Nova direktiva usvojena u Europskom parlamentu predviđa izdavanje multinacionalnih dozvola kojima će vlasnici autorskih prava moći distribuirati svoju glazbu u više zemalja Europske unije Ideja je da multinacionalne dozvole pojednostave legalnu prodaju glazbe diljem Europe. Direktiva će stupiti na snagu 24 mjeseca nakon što je prihvati Vijeće EU.

I Poljska kasnila

No, prema mišljenju našeg sugovornika koji se u Hrvatskoj bavi autorskim pravima, nije dovoljno da EU propiše samo to da autorska prava i dozvole budu na europskom umjesto na nacionalnom nivou.

EU je, smatra Tomo in der Mühlen, trebala propisati i da servisi poput iTunesa moraju raditi u cijelom EU, što bi značilo i u Hrvatskoj. Kako nemaju obvezu biti prisutni u cijeloj EU, ti su servisi, primjerice, u Poljsku i slične članice EU došli prije samo dvije godine.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

– Europa, kao i u mnogočemu drugom, ne razmišlja pametno. Sve se ovo događa pod pritiskom iTunesa, Googlea i drugih koji tvrde da digitalni biznis u Europi ne funkcionira zbog fragmentiranosti tržišta. A istina je obrnuta. Istina je da veliki servisi u Europi biraju samo one zemlje koje su im profitabilne. Nije postojao nijedan drugi razlog zašto ti servisi ne mogu doći u Hrvatsku, osim što smatraju da im je Hrvatska premala – kaže Tomo Johannes in der Mühlen.

Zemlje bivše Jugoslavije

Servisu iTunes zanimljivo bi bilo doći ne samo u Hrvatsku nego u sve zemlje bivše Jugoslavije pa se pregovori o dovođenju tog glazbenog digitalnog servisa vode i tako što Hrvati pokušavaju riješiti i pitanje autorskih prava koja su na SOKOJ-u, bivšem Savezu organizacija kompozitora Jugoslavije, koji se danas službeno zove SOKOJ – Organizacija muzičkih autora Srbije.

Završe li ti pregovori onako kako zamišljaju u ZAMP-u, Hrvati će dovesti iTunes ne samo u Hrvatsku nego i u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru…

>>Apple nakon jednomjesečne odgode predstavio iTunes 11

Komentara 6

SI
Sinatra
18:46 02.11.2014.

Pitanje, Kada dođe ITunes u Hrvatsku, kako će HUZP i ZAMP nastaviti legalnu pljačku koju već godinama provode? To je glavni razlog zbog kojeg kaskamo za svijetom. Mislim da bi naš vrli predsjednik Josipović najbolje mogao odgovoriti na putanje kada ćemo napokon moći legalno kupovati glazbu i filmove preko ITunes-a.

ČA
čaratan
17:43 06.02.2014.

USA ma pusti ga,nikad suvisloga od njega.Otišao sa sela,ali selo iz njega nikada.

DT
dturina
14:54 13.02.2014.

Taj ZAMP nas je unazadio deset godina, da nema njega odavno bi svi takvi servisi bili dostupni kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije