Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Policija upozorava građane: Ne odgovarajte na sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija ističe kako se radi o pokušaju krađe osobnih podataka kojim počinitelji mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.
18. srpnja 2019. u 15:47 3 komentara 6571 prikaza
Ilustracija
Foto: Jonathan Hayward/Press Association/PIXSELL

Nakon što je u zadnje vrijeme primjećen povećan broj prijava građana zbog sumnjivih poruka koje dobivaju na svoje adrese elektroničke pošte, policija je u četvrtak upozorila građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup pošti.

mobitel Moglo bi vas skupo stajati Karlovčanka na udaru sumnjivih poziva. Policija: Ignorirajte ih i ne javljajte se

Policija je savjetovala građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, trebaju odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge trebaju odmah promijeniti i te lozinke.

Iz MUP-a poručuju kako se više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara i savjete kako se zaštiti može pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

Ako je računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao datoteke i onemogućio pristup podacima, policija podsjeća građane kako pomoć mogu potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html, gdje se nalazi alat pod nazivom Kripto Šerif, koji omogućuje da na jednostavan način učitaju kriptirane datoteke.

Mobitel u vožnji SABOR Korištenje mobitela u vožnji kažnjavat će se sa tisuću kuna

Policiji će to omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te kako će, građani dobiti upute o načinu na koji mogu pristupiti svojim podacima.

Policija je također priopćila da joj se javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju tvrdeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe, putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima, te ih traže određeni iznos u bitcoinima. Pritom, dodaje MUP, žrtvama prijete javnim objavljivanjem podataka.

Također, građani kontinuirano dobivaju poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. Policija ističe kako se radi o pokušaju krađe osobnih podataka kojim počinitelji mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

Optima Telekom OPREZNO Kruži još jedna lažna nagradna igra, ne nasjedajte na nju

Uz to, policija zaprima prijave građana i knjigovodstvenih servisa u kojima navode kako su njihovi privatni i poslovni podaci na računalima kriptirani te im više nisu u mogućnosti pristupiti, a na njihove adrese elektroničke pošte dostavljena je ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji