Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepoznavanje lica

Pogledate u kameru i imate kartu za metro: Moskva uvela inovativno beskontaktno plaćanje

Moskva-2020 new-generation train in Moscow Metro
Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
1/3
19.10.2021.
u 07:49

"Moskva je prvi grad na svijetu u kojem sustav funkcionira u ovoj mjeri", rekao je zamjenik gradonačelnika

Pogledajte u kameru i otvaraju vam se vrata. Putovanje moskovskim metroom sada je jednostavno kao i pokazati svoje lice - barem za one koji su se prijavili za plaćanje karata pomoću prepoznavanja lica.

Pomoću aplikacije MosMetro sada se možete registrirati za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice. Više od 25.000 ljudi već je to koristilo prvog dana, objavila je u subotu u glavnom gradu Rusije državna prometna tvrtka.

"Naša očekivanja su premašena", rekao je Maxim Liksutov, zamjenik gradonačelnika zadužen za promet. Kontroverzna tehnologija testirana je od početka godine.

"Da bi ušli u metro, putnici ne trebaju karticu ili pametni telefon - samo moraju pogledati u kameru na ulazu", objasnio je Liksutov. Sustav sada radi na više od 240 metro stanica u najvećoj europskoj metropoli.

Kako bi ga koristili, putnici moraju deponirati svoju fotografiju, bankovnu karticu i karticu za putovanja vlakom i autobusom te ih povezati s aplikacijom za metro.

"Moskva je prvi grad na svijetu u kojem sustav funkcionira u ovoj mjeri", rekao je zamjenik gradonačelnika.

Očekuje da će način plaćanja, nazvan Face Pay, u sljedeće dvije do tri godine koristiti 10 do 15 posto putnika. Siguran je i može se koristiti čak i kad nosite maske za lice, uvjeravaju vlasti.

Nezavisna organizacija Roskomsvoboda, s druge strane, upozorila je da su tvrdnje o sigurnosti sustava "prilično sumnjive", te da bi osobni podaci mogli završiti i u rukama sigurnosnih službi.

VIDEO Predstavljena hrvatska, električna verzija moćne ulične čistilice

Komentara 5

LE
Lezerni
09:21 19.10.2021.

Tajne sluzbe nisu ocekivale toliki broj naivaca spremnih za nadzor.

SI
sisavac
11:06 25.10.2021.

kontrola, nadzor, praćenje, je dobro samo kad to rade ameri. kad to rade neki drugi, to je kršenje privatnosti, staljinistička metoda. nekako se zaboravilo da su ameri 45-e prvo natovarili u avione za ameriku gestapovu arhivu, to proučili i digli na viši nivo. u londonu ima više kamera nego u čitavoj hrvatskoj. veći američki gradovi su prepuni kamera. ovo je budućnost, što god netko mislio. filozofija je jednostavna, ako ne radiš nešto lošeg, protuzakonitog, bez brige si, tvoji podaci prolaze kroz sustav. ali, ako ti zaglibiš u nešto loše, e onda sustav tebe izluči i dojavi službama da si bio zločest. privatnost? u doba googlea, applea, fejsa, twittera, vi pričate o privatnosti?! pogledajte što ste sve objavili, sve je to snimljeno na poznatim vam lokacijama, povezano, AI radi punom parom, povezuje vas sa vašim frendovima, rade analize, i znaju što vam je zajedničko, različito, preferencije u hrani, politici, odnosima, filmu... i s time trguju, nešto državi, nešto oglašivačima. čudo jedno kako nekog danas smetaju kineski mobiteli jer vas kao kineska partija prati, al nemate problem s time da vas amerika kroz windowse, fejs, twitter, apple, android, prati desetljećima. prezeleni ste da bi shvatili tko je na vrhu što se tiče nadzora, kome su vaši podaci dostupni. vi još niste pregledali fotku, a ekipa ju je već stavila u posebnu ladicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije