Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Podaci o 100 milijuna korisnika Facebooka na The Pirate Bayu

Imena i web-adrese povezane s imenima profila baza su podataka teška od 2,79 gigabajta i dostupna svakome, a Facebook to ne nimalo uzrujava.
29. srpnja 2010. u 18:48 4 komentara 20 prikaza
Torrent, Facebook
Foto: Screenshot

Nedugo nakon što je informacijama o samom sebi Facebook napokon "priznao" da ima 500 milijuna korisnika, jednu petinu svih "požnjeo" je Ron Bowes iz tvrtke Skull Security i tu je datoteku od 2,79 gigabajta stavio u razmjenu na The Pirate Bay.

Kome treba taj telefonski imenik na vlastitom računalu, još nije poznato, ali kad se zbroje najsvježije brojke onih koji su skinuli torrent okidač za razmjenu i aktivirali je - takvih je ovoga trenutka najmanje 20 tisuća! Ako je točno da je iz Hrvatske milijun vlasnika profila na Facebooku, velika je vjerojatnost da se netko može poigrati i s osobnim podacima nekoga koga znate, ako to već niste vi!

Ron Bowes je s Facebooka skinuo imena i web-adrese na Facebooku vezane uz tih 100 milijuna profila. Kao baza podataka ona se može provjeravati, odnosno vidjeti je li netko u toj skupini na Facebooku pa se izravno prebaciti na pronađeni profil.

Facebook je službeno priopćio BBC-u da tu "bazu podataka ne vidi kao problem... U ovome slučaju prikupljene su informacije u dijelu koji je svakom pristupačan, pa i pretraživačima kao što su Google i Bing. Nikakav drugi privatni podatak nije provaljen".

Ta izjava zapravo čudi jer je u sličnim slučajevima Facebook izričito zabranjivao čak i znanstvena istraživanja u kojima se anonimnost podrazumijevala, kao što su npr. neki pokušali statistički odrediti udio homoseksualne, biseksualne i heteroseksualne populacije u ukupnoj ili barem djelomičnoj populaciji vlasnika profila na Facebooku. Takvim i nekim drugim istraživačima koji su se bavili religijom ili političkim pogledima Facebookove populacije tvrtka je zaprijetila prinudnim oduzimanjem podataka i sudskom prijetnjom zabrane objavljivanja već dovršenih istraživanja u znanstvenim časopisima!

Stanoviti korisnik "lusifer69" na The Pirate Bayu to je novo sivo područje prodora u privatnost sa stvarnim ili izmišljenim imenima i prezimenima na Facebooku komentirao: "To je fantastično i pomalo zastrašujuće".

Kako god bilo, telefonski imenik jedne petine korisnika Facebooka kakav je bio u trenutku "žetve" imena i adresa sada je moguće pretraživati na vlastitom računalu, samo ako imate volje skidati cijelu bazu od skoro tri gigabajta.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • than:

    Ljudi su se pretvorili u zujalice i to je to... Na kraju krajeva, tamo je nemoguce obrisati svoj profil, eventualno ga se moze staviti na \'cekanje\', tako da je sva\'ko zasluzio ono sto je dobio od njih.

  • davidoff_lights_1:

    idiotizam. neznam sta je tu zastrasujuce? sami popis. nista bitno.

  • hrabar.dabar:

    A koliko si siguran da su ostali detalji zaštićeni? Pa ne misliš valjda da je čovjek ručno upisivao svaki profil u bazu. U sve je moguće provaliti, pogotovo velike sustave. A što se tiče brisanja accounta, opet nedovoljna informiranost. Moguće ... prikaži još!e je obrisati account. \"Your account will be deactivated for two weeks, and if you DO NOT USE FACEBOOK IN ANY WAY during that period, your account is permanently deleted. I REPEAT: Your profile isn\'t deleted right away! You must NOT log in to, or interact in any other way with Facebook for at least two weeks, as it will cancel the deletion request. That includes NOT logging in to Facebook using any client (like the iPhone app or IM:s like Pidgin), NOT clicking embedded Like-buttons on other websites, NOT logging in to other services using Facebook Connect (like Digg) etc.\"