Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski sud utvrdio:

Podaci Europljana nisu sigurni u SAD-u već su potencijalne mete nadzora tajnih službi

Max Schrems
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
17.07.2020.
u 10:04

Europski sud srušio je 'Privacy shield' - sporazum o prijenosu podataka građana EU-a u Sjedinjene Države,. radi o kršenju srži pojedinih fundamentalnih prava koja uživaju građani EU.

Europski sud srušio je Privacy Shield, sporazum o prijenosu podataka građana EU u Sjedinjene Države. Prema riječima sudaca, ti transferi podataka ne štite privatnost građana EU, već potencijalno izlažu Europljane nadzoru vlade SAD-a. Europski sud utvrdio je da se radi o kršenju temelja pojedinih fundamentalnih prava koja uživaju građani EU. S obzirom na to da to ne postoji način kako saznati jeste li vi ili vaša tvrtka predmetom nadzora, građani nemaju ni mogućnost za zaštitu svojih prava obratiti se sudu, pojašnjavaju iz Udruge za zaštitu osobnih podataka, koji nas je i obavijestila o ovoj važnoj presudi.

Neslaganje EU i SAD-a u pogledu zaštite osobnih podataka ima duboke korijene, pojašnjavaju u UZOP-u. Dvije strane pokušale su to pitanje riješiti odlukom Europske komisije pod nazivom Safe Harbor koji je potom zamijenjen pravnim okvirom za razmjenu osobnih podataka između SAD-a i EU pod nazivom Privacy Shield koji je na snazi i danas.

Svojedobno je Edward Snowden javno razotkrio da američke tajne službe imaju pristup osobnim podacima građana EU. Tada, 2013. godine, još mladi student prava, a danas vodeći svjetski aktivist za zaštitu privatnosti, Max Schrems podnio je prigovor irskom DPC-u, pandanu hrvatskog AZOP-a, u kojem navodi kako Facebook iz Irske ne smije slati njegove podatke u američki Facebook jer tamo nisu odgovarajuće zaštićeni. Slučaj je glatko odbijen kao „neozbiljan i uznemiravajući“, no danas se to više ne čini tako.

Izgleda da se sud u svojoj odluci vodio svim aspektima iz uloženog prigovora. To je težak udarac za irski DPC i Facebook, napomenuo je Max Schrems.

– Jasno je da će SAD morati ozbiljno izmijeniti svoje zakone o nadzoru ako američke kompanije žele nastaviti igrati glavnu ulogu na tržištu EU – dodao je Schrems.

Odluka Europskog suda imat će dalekosežne posljedice za prijenos osobnih podataka između EU i SAD-a, a vrlo vjerojatno će značiti i kraj Privacy Shielda. Jer Europski sud je ovom presudom u biti rekao da su transferi osobnih podataka iz EU u SAD ilegalni, objašnjava nam Stanko Cerin, predsjednik UZOP-a.

– Naime, osobne podatke iz EU smije se izvoziti samo ako im je u zemlji u koju se izvoze osigurana podjednaka razina zaštite kao u EU – kaže S. Cerin i dodaje Izražavajući se o zakonodavnom okviru SAD-a koji njihovim tvrtkama onemogućava zaštitu naših podataka od kontrole nadzornih službi, Europski sud je praktički izvan snage stavio sve postojeće zakonske osnove za međusobnu razmjenu osobnih podataka, a ne samo Privacy Shield. Ako SAD prava građana EU ne počne štititi barem na isti način kao prava svojih građana, poslovanje Googlea, Facebooka, Twittera, u EU postat će protuzakonito.na tržištu EU. "

Komentara 4

DU
Deleted user
10:16 17.07.2020.

Konačno da je EU pokrenula nešto po tom pitanju. SAD je po pitanju kršenja privatnosti građana gori i od Kine.

UF
ufrm
01:10 20.07.2020.

evropa je nakrcana sarolikim likovima sa bliskog istoka (fundamentalistima) i istocne evrope (krminalcima) Neka se kriju iza privatnosti u zemljama koje su ih primile a ne u USA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije