Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šest upozorenja

Piratsko skidanje filmova u SAD-u će kažnjavati - sporim internetom

računala,kompjuteri,hakeri,igrice
Oliver Berg/DPA/PIXSELL
27.02.2013.
u 18:22

Glazbena i filmska industrija slat će žalbe pružateljima internetske veze, koji će pak upozoravati korisnike

Copyright Alert System, kontroverzni sustav za borbu protiv piratstva na internetu, ovaj tjedan stupa na snagu u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi CBS News.

Prema ovom sustavu, korisnici interneta koji protuzakonito dijele glazbu, filmove ili televizijske emisije dobit će pet ili šest upozorenja i prilika da odustanu od takvih aktivnosti prije no što ih pružatelj internetske usluge kazni. Među kaznama su privremeno usporavanje internetske veze i preusmjeravanje internetskog prometa. Korisnici koji tvrde da su pogrešno optuženi morat će platiti 35 dolara kako bi se žalili na odluku, a iznos će im biti vraćen pokaže li se da su u pravu.

Sustav, koji je zbog broja upozorenja popularno postao poznat i kao "six strikes" (šest prekršaja), organizirale su velike tvrtke glazbene i filmske industrije, koji svoje žalbe upućuju pružateljima internetske veze, a koji potom upozoravaju korisnike. U programu između ostalih sudjeluju AT&T, Cablevision, Verizon, Time Warner Cable i Comcast.

Direktorica organizacije sustava, Jill Lesser iz Centra za kršenje autorskih prava, u ponedjeljak je putem bloga poručila kako svrha programa nije kažnjavanje, već edukacija i pružanje zakonitih alternativa ilegalnom skidanju sadržaja. Lesser je također naglasila da lokali poput Starbucksa, koji pružaju javnu internetsku vezu, nikad neće biti upozoreni zbog kršenja autorskih prava.

Svaki pružatelj internetske usluge dobit će priliku da implementira sustav na svoj način. Prva upozorenja bit će obrazovne prirode, dok će za treće i četvrto korisnik morati potvrditi da ih je primio te da razumije da postupa protiv zakona. Posljednja upozorenja sa sobom će donijeti kazne.

>> Europski parlament većinom glasova odbacio ACTA-u

Komentara 4

SJ
Sve je uzalud
19:57 27.02.2013.

Kakvo ilegalno skidanje. Sve što je na internetu, dodirljivo je. Prema tome smeće koje naplaćujete prebacite na neki paralelan internet neku mrežu tako da svaki onaj koji uđe u nju zna šta ga čeka, Plati pa se rugaj.

ST
sttipe
22:44 27.02.2013.

nek kažnjavaju onog ko stavlja na net..ili probijanje zaštita..ono šta nadješ klikajući slobodno,već je na cesti..već vidim 4godišnju kćer iza rešetaka zbog pepe pig..

MO
modovisisajteMaraschino
10:16 28.02.2013.

mi smo ionako kažnjeni sporim internetom i lošim vezama te "bajnim" političarima... btw... ionako ne znam što očekuju da im plaćamo skupo za gluposti koje prežvakavaju zadnjih 10-tak godina... filmska industrija se srozala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije