Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Pentagon otkrio detalje projekta: Energiju prikupljenu na solarnim pločama u svemiru bi slali na Zemlju

Posljednji eksperiment pokazao je da je sunčeva ploča u mogućnosti proizvesti 10 vati struje za transmisiju što je dovoljno da napuni bateriju tableta
24. veljače 2021. u 11:47 4 komentara 3259 prikaza
Foto: Pixabay

Znanstvenici koji rade u Pentagonu uspješno su testirali u svemiru solarnu ploču veličine kutije za pizze koja služi kao prototip budućeg sustava koji bi slao električnu struju natrag na Zemlju.  Solarna ploča lansirana je u svemir u svibnju 2020. godine s ciljem da prikuplja sunčevu svjetlost koju će potom pretvoriti u električnu struju. 

PARANORMALNO ILI? Otac objavio jezivu snimku: Kćer je nešto povuklo ispod kreveta

Znanstvenici su dizajnirali ploču da iskoristi čim više sunčevu svjetlost u svemiru koja ne prolazi kroz atmosferu i sukladno tome sadržava energiju plavih valova, koja je snažnija od sunčeve svjetlosti koja dođe do zemlje. Naime, plava svjetlost se širi prilikom ulaska u atmosferu zbog čega nam se čini da je nebo plavo. 

- Dobivamo dodatne sunčeve svjetlosti u svemiru zbog toga - kazao je jedan od ključnih ljudi projekta Paul Jaffe. 

Posljednji eksperiment pokazao je da je sunčeva ploča u mogućnosti proizvesti 10 vati struje za transmisiju što je dovoljno da napuni bateriju tableta, naveo je Jaffe za CNN. 

Idejno projekt bi uključivao čitav niz solarnih ploča koje bi u slučaju uspjeha mogle napraviti revoluciju u generiranju električne struje, te bi mogle dovesti struju u najudaljenije dijelove svijeta. 

German Chancellor Merkel speaks on government's response to COVID-19 pandemic, in Berlin Kritike na plan IRK-a U medije iscurio plan za otključavanje Njemačke, Merkel: Već smo u 3. valu!

Ploča još uvijek mora poslati struju na zemlju, ali tehnologija koja bi se koristila za to već se pokazala efikasnom, no i dalje su nužni daljnji testovi. Naime, paneli solarnih ploča moraju znati točnu lokaciju gdje mogu poslati mikrovalove jer u suprotnom bi mogli izazvati požar. 

- Jedinstvena prednost koju imaju sateliti sa solarnim pločama nad svim ostalim izvorima energije je globalna transmisija. Možete poslati struju u Chicago, a onda sekundu kasnije poslati je u London ili u Braziliju - napominju znanstvenici. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

 

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar Rudolf.P
  Rudolf.P:

  Po tome se moze usmjeriti bilo gdje na zemlji i isprziti koku na rostilju,ili citavi grad.Ako mislis da ce stati samo na koki imam vjesti za tebe, i nisu dobre.

 • Avatar Virtuoz
  Virtuoz:

  Ako niste znali to su uspjeli i funkcionira 100% još prije 30 g ništa novo veliki reset u tijeku i zna se da če trajati 10 godina

 • homophob:

  Wati se pisu s w! Sa v se pisu Volti! Za znanstvenike koji propagiraju ljudske aktivnosti kao uzrok klimatskih promjena to je sve jedno! Za nas druge bas i nije nevazno!