Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Pametni telefoni pretvorit će se u detektore potresa, iz Googla otkrivaju kako

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres
12. kolovoza 2020. u 13:11 1 komentara 644 prikaza
FILE PHOTO: A sign is pictured outs a Google offcie near the company's headquarters in Mountain View, California
Foto: Reuters Staff/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Google je u utorak u Kaliforniji pokrenuo sustav upozorenja o potresima, koji bi omogućio da se pametni telefoni s operacijskim sustavom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti.

FILE PHOTO: Fitbit Blaze watch is seen in front of a displayed Google logo in this illustration tržište nosive tehnologije Europska komisija istražuje Googlov dogovor vrijedan 2,1 milijardu dolara

Novi sustav, nazvan "ShakeAlert", kreiran u suradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara iz cijele savezne države, koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

"Već smo se uvjerili u to da korištenjem Androida korisnici tijekom pretraživanja dobivaju pravovremene i korisne informacije o seizmičkoj aktivnosti, kao i podatke o tomu na koji način i gdje se skloniti u slučaju potrebe", napisao je glavni softverski inženjer Marc Stogaitis na blogu Post.

Stogaitis poziva sve one koji posjeduju pametne telefone s Googleovim operacijskim sustavom Android da iskoriste mogućnost detektiranja potresa.

Potres u Zagrebu nedoumice iz dokumenta Ključne točke Zakona o obnovi

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres, kaže Stogaitis.

Dodaje kako to znači da Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milijunima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.

Android telefoni koji detektiraju podrhtavanje koje upućuje na seizmičku aktivnost u stanju su automatski poslati signal u podatkovni centar, gdje računala brzo obrađuju sve relevantne podatke te se na taj način utvrđuje je li riječ o potresu.

VEČERNJI TV Horvat: Cijena seizmičkog certifikata bit ce uračunata u trošak obnove svake oštećene zgrade

"Zapravo se pokušavamo utrkivati s brzinom svjetlosti, što je otprilike brzina kojom putuju signali pametnih telefona u odnosu na brzinu potresa. Nasreću, brzina svjetlosti puno je veća", kaže Stogaitis.

U Kaliforniji se uvode sustavi upozorenja o potresima jer ta američka država posjeduje vrlo razvijenu mrežu seizmometara.

Očekuje se da se sustav upozorenja u idućoj godini proširi i na ostale lokacije nakon što se i ondje uspostavi telefonska mreža koja će omogućiti detekciju potresa. 

Svadbeni video Vinka Grgića
RASKOŠNO IMANJE
Svadbeni video otkrio u kakvom luksuzu živi Vinko Grgić, osumnjičeni iz afere Janaf
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
HEDONIZAM
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
  • znam:

    Nema toga sto nece moci pametni telefon. Ipak, negova glavna funkcija je da prazni vas novcanik.